Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!n
ewsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!border1.nnt
p.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!npeer01.iad.highwinds-media.com!news.highw
inds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosti
ng.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostra
da.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SNiADANKO
Date: Tue, 13 Apr 2010 11:26:27 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 38
Message-ID: <hq1e0q$geu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hq10l7$7a0$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hq1bbc$egm$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hq1cbn$cs6$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: cjs39.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1271151450 16862 83.31.68.39 (13 Apr 2010 09:37:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Apr 2010 09:37:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Original-Bytes: 2734
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327732
Ukryj nagłówki
"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:hq1cbn$cs6$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Panslavista wrote:
>
>>
>> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>> Panslavista wrote:
>>>
>>> > gotuje rosół w szybkowarze,
>>>
>>> Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
>>> J.
>>
>> Gdy robi się to przez trzydzieści lat nic nie razi, zwłaszcza, że aromaty
>> zieleni dodaje się na końcu.
>
> Maswz racje, jak się przez 30 lat jada taką żółtą wodę, to faktycznie nie
> razi. Ja jednak wolę rosół, warzony długo i powolutku. Jadłam jedno i
> drugie, i dania z szybkowaru nie nazwałabym rosołem.
> J.
Błąd, długo gotowac można samo mięso (i kostki), warzywa wtedy można dać
pod koniec, aby się nie rozgotowały. Jakość rosołu (drobiowego) zależy w
głownej mierze od jakości samego drobiu. To co jest (brojlery) nie bardzo
nadaje sie na rosół, trzeba wiejskiej kury, swojej lub kupionej, a wtedy
dmucha się pomiedzy pierze, aby zobaczyć czy jest tłusta, ocenia wygląd, w
tym grzebienia itd. Taki rosół ma smak i aromat i piekne żółte oka na
rosole...
Druga sprawa - rosół to nie bulion. Buliony gotowano w bogatych domach
wiejskich, głównie szlacheckich lub ziemiańskich. Zasady opisane w starych
książkach kucharskich - az się mięso rozpłynęło, następnie rozlewano w
foremki i podsuszano - z nich gotowano buliony w podróżach lub nagłych
dopustach w postaci gości przypadkowych, lub na przednówku, gdy zapasy
kończyły się - krypy na bulionie jadano w nejlepszych domach.
|