| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-04-07 17:22:06
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)cbnet pisze:
> - 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!)
Lepiej zrobić mieszane mięso wieprzowo-indycze. Samo udo z indyka ma jak
dla mnie zbyt żelazisty posmak.
> - puszka (400g) pomidorów bez skórek,
> - 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami)
Hm, tylko po co sos bolognese, skoro robisz go sam? Mielone mięso +
pomidory + przyprawy to właśnie sos bolognese. Można sobie oszczędzić
kiepskiej jakości gotowca.
> - przyprawa do kurczaka
Lepiej dodać suszonej bazylii.
> - trochę oleju słonecznikowego
Lepsza będzie oliwa.
> - opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
Jeśli już, to parmezan.
> Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w grube
> plasterki czosnek.
Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
A patelnia typu wok nie bardzo się nadaje do tej potrawy, bo mięso musi
się dobrze podsmażyć, więc lepiej, żeby smażyło się równomiernie na
całej powierzchni.
> Polecam. ;)
To tak z grubsza uwag.
Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-04-07 17:33:21
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
"medea" <m...@o...eu> wrote in message news:hpievn$ioi$1@news.onet.pl...
> cbnet pisze:
>
> > - 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!)
>
> Lepiej zrobić mieszane mięso wieprzowo-indycze. Samo udo z indyka ma jak
> dla mnie zbyt żelazisty posmak.
>
> > - puszka (400g) pomidorów bez skórek,
> > - 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami)
>
> Hm, tylko po co sos bolognese, skoro robisz go sam? Mielone mięso +
> pomidory + przyprawy to właśnie sos bolognese. Można sobie oszczędzić
> kiepskiej jakości gotowca.
>
> > - przyprawa do kurczaka
>
> Lepiej dodać suszonej bazylii.
>
> > - trochę oleju słonecznikowego
>
> Lepsza będzie oliwa.
>
> > - opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
>
> Jeśli już, to parmezan.
>
> > Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w
> > grube
> > plasterki czosnek.
>
> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
> A patelnia typu wok nie bardzo się nadaje do tej potrawy, bo mięso musi
> się dobrze podsmażyć, więc lepiej, żeby smażyło się równomiernie na całej
> powierzchni.
>
> > Polecam. ;)
>
> To tak z grubsza uwag.
> Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
>
> Ewa
Mój komp nie dla was.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-04-07 19:54:16
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)Dnia Wed, 07 Apr 2010 19:22:06 +0200, medea napisał(a):
> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
Ignorantka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-04-07 20:00:09
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 07 Apr 2010 19:22:06 +0200, medea napisał(a):
>
>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>
> Ignorantka.
KF ci się zepsuł.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-04-07 20:00:29
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>
> Ignorantka.
Ona ma rację.
Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-04-07 21:06:12
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)Dnia Wed, 7 Apr 2010 22:00:29 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>>
>> Ignorantka.
>
> Ona ma rację.
> Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
> Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca pomidory.
Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
jedno. Smak podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś". Podobnie ignoranci nie
potrafią podsmażyć na oliwie papryki w proszku dla wydobycia koloru i przy
tym jej nie skarmelizować... To samo, co z czosnkiem - smak papryki
posdsmazonej chwilę w tłuszczu jest niesamowity. No ale po co, przecież
można wrzucić wzystko hurtem do duszonki niczym na bigos. Istna profanacja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-04-07 21:20:47
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)Ikselka pisze:
> Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca pomidory.
> Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
> jedno. Smak podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
> dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
> czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś".
Zwłaszcza, że potem ignoranci smażą jeszcze na tym usmażonym już czosnku
mięso. ;)
Nie ja jestem autorką przepisu. Przestrzegam tylko przed przypaleniem
czosnku.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-04-07 23:34:18
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)Dnia Wed, 7 Apr 2010 23:06:12 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 7 Apr 2010 22:00:29 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>>>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>>>
>>> Ignorantka.
>>
>> Ona ma rację.
>> Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
>> Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
>
> Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca pomidory.
> Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
> jedno. Smak
i aromat
> podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
> dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
> czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś". Podobnie ignoranci nie
> potrafią podsmażyć na oliwie papryki w proszku dla wydobycia koloru i przy
> tym jej nie skarmelizować... To samo, co z czosnkiem - smak papryki
> posdsmazonej chwilę w tłuszczu jest niesamowity. No ale po co, przecież
> można wrzucić wzystko hurtem do duszonki niczym na bigos. Istna profanacja.
j.w.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-04-07 23:41:03
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)On Apr 7, 6:22 pm, medea <m...@o...eu> wrote:
> To tak z grubsza uwag.
> Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
nie bardzo jest co podpowiadac. zaczac od zera ale porzadnie (i ze
slownikiem w reku)...
btw. czosnek podsmazac NIE przypalac i ne bedzie gorzki.
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-04-08 01:10:54
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 7 Apr 2010 22:00:29 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>>>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>>>
>>> Ignorantka.
>>
>> Ona ma rację.
>> Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
>> Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
>
> Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca
> pomidory.
> Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
> jedno. Smak podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
> dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
> czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś". Podobnie ignoranci nie
> potrafią podsmażyć na oliwie papryki w proszku dla wydobycia koloru i przy
> tym jej nie skarmelizować... To samo, co z czosnkiem - smak papryki
> posdsmazonej chwilę w tłuszczu jest niesamowity. No ale po co, przecież
> można wrzucić wzystko hurtem do duszonki niczym na bigos. Istna
> profanacja.
Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy oleju
to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i którym
natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |