Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.c
om!nntp.giganews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.p
l!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Wed, 7 Apr 2010 19:33:21 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 48
Message-ID: <hpifp9$idk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcs66.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1270661737 18868 83.6.234.66 (7 Apr 2010 17:35:37
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Apr 2010 17:35:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327685
Ukryj nagłówki
"medea" <m...@o...eu> wrote in message news:hpievn$ioi$1@news.onet.pl...
> cbnet pisze:
>
> > - 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!)
>
> Lepiej zrobić mieszane mięso wieprzowo-indycze. Samo udo z indyka ma jak
> dla mnie zbyt żelazisty posmak.
>
> > - puszka (400g) pomidorów bez skórek,
> > - 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami)
>
> Hm, tylko po co sos bolognese, skoro robisz go sam? Mielone mięso +
> pomidory + przyprawy to właśnie sos bolognese. Można sobie oszczędzić
> kiepskiej jakości gotowca.
>
> > - przyprawa do kurczaka
>
> Lepiej dodać suszonej bazylii.
>
> > - trochę oleju słonecznikowego
>
> Lepsza będzie oliwa.
>
> > - opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
>
> Jeśli już, to parmezan.
>
> > Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w
> > grube
> > plasterki czosnek.
>
> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
> A patelnia typu wok nie bardzo się nadaje do tej potrawy, bo mięso musi
> się dobrze podsmażyć, więc lepiej, żeby smażyło się równomiernie na całej
> powierzchni.
>
> > Polecam. ;)
>
> To tak z grubsza uwag.
> Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
>
> Ewa
Mój komp nie dla was.
|