Data: 2010-04-08 09:31:54
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:12078174-488c-42c1-bc53-b742231ecc3b@q15g2000yq
j.googlegroups.com...
(chach)
> >
> > Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy
> > oleju
> > to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
> > przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i
> > którym
> > natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
> spaghetti na smalcu??? na smalcu wieprzowym??? temperature obniza sie
> winem. do przysmazonego czosnku na dobrej oliwie dolewa sie dobre wino
> wytrawne. jesli dodajemy papryke zmielona, to rozprowadzamy w wodzie
> cieplej, nastepnie dolewamy zawiesine do jeszcze nieodparowanego na
> patelni zmieszanego wina z oliwa. na koniec istotnie dodajemy PRZECIER
> pomidorowy. nigdy nie pomidory z puszki. moga byc ew, swieze pomidory
> bez skory i bez gniazd nasiennych, mozna pokroic w kostke.
> ingrediencje moga byc jakie sie chce, byle potrawe przygotowywac
> SZYBKO, bez dlugiego wysmazania. zawsze makaron dodajemy do sosu,
> nigdy odwrotnie. makaron ma byc jedynie oblepiony sosem, nie moze w
> nim plywac.
> ostatnio sprawdza mi sie taki przepis, czas przygotowania 25min.:
> na dobrej oliwie przysmazyc kilka zabkow czosnku, dolozyc pokrojone w
> talarki pieczarki, lekko przesmazyc ale nie za dlugo bo beda gumiaste,
> nastepnie dodajemy dobra smietane 30%, i pokrojony w kawalki jakis ser
> plesniowy, im ostrzejszy tym lepiej. ser powinien sie czesciowo
> rozpuscic. redukujemy, i wrzucamy do tego jakis gruby makaron
> ugotowany al dente, szybko mieszamy najlepiej przez podrzucanie - jak
> sie umie. wykladamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem, i
> pieprzem. albo skrapiamy obrzeza talerza - nie potrawe, dobrym octem
> balsamicznym, wowczas wszystko ladnie pachnie. nie solimy bo na ogol
> ser jest wystarczajaco slony. do tego dobre biale wino i odrobina
> pszennego pieczywa.
> J-23 itede...
Wino biale? do takiej potrawy? hmm no coz, wino biale polwytrawne (wytrawne)
to do ryb raczej...
|