Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!newsfeed00.su
l.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.
iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neo
strada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 11:31:54 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 43
Message-ID: <hpk7v7$md7$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
<hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@q...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1270719271 22951 83.15.147.162 (8 Apr 2010
09:34:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 09:34:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3598
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327698
Ukryj nagłówki
Użytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:12078174-488c-42c1-bc53-b742231ecc3b@q15g2000yq
j.googlegroups.com...
(chach)
> >
> > Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy
> > oleju
> > to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
> > przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i
> > którym
> > natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
> spaghetti na smalcu??? na smalcu wieprzowym??? temperature obniza sie
> winem. do przysmazonego czosnku na dobrej oliwie dolewa sie dobre wino
> wytrawne. jesli dodajemy papryke zmielona, to rozprowadzamy w wodzie
> cieplej, nastepnie dolewamy zawiesine do jeszcze nieodparowanego na
> patelni zmieszanego wina z oliwa. na koniec istotnie dodajemy PRZECIER
> pomidorowy. nigdy nie pomidory z puszki. moga byc ew, swieze pomidory
> bez skory i bez gniazd nasiennych, mozna pokroic w kostke.
> ingrediencje moga byc jakie sie chce, byle potrawe przygotowywac
> SZYBKO, bez dlugiego wysmazania. zawsze makaron dodajemy do sosu,
> nigdy odwrotnie. makaron ma byc jedynie oblepiony sosem, nie moze w
> nim plywac.
> ostatnio sprawdza mi sie taki przepis, czas przygotowania 25min.:
> na dobrej oliwie przysmazyc kilka zabkow czosnku, dolozyc pokrojone w
> talarki pieczarki, lekko przesmazyc ale nie za dlugo bo beda gumiaste,
> nastepnie dodajemy dobra smietane 30%, i pokrojony w kawalki jakis ser
> plesniowy, im ostrzejszy tym lepiej. ser powinien sie czesciowo
> rozpuscic. redukujemy, i wrzucamy do tego jakis gruby makaron
> ugotowany al dente, szybko mieszamy najlepiej przez podrzucanie - jak
> sie umie. wykladamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem, i
> pieprzem. albo skrapiamy obrzeza talerza - nie potrawe, dobrym octem
> balsamicznym, wowczas wszystko ladnie pachnie. nie solimy bo na ogol
> ser jest wystarczajaco slony. do tego dobre biale wino i odrobina
> pszennego pieczywa.
> J-23 itede...
Wino biale? do takiej potrawy? hmm no coz, wino biale polwytrawne (wytrawne)
to do ryb raczej...
|