Data: 2010-04-08 01:10:54
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 7 Apr 2010 22:00:29 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>>>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>>>
>>> Ignorantka.
>>
>> Ona ma rację.
>> Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
>> Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
>
> Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca
> pomidory.
> Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
> jedno. Smak podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
> dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
> czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś". Podobnie ignoranci nie
> potrafią podsmażyć na oliwie papryki w proszku dla wydobycia koloru i przy
> tym jej nie skarmelizować... To samo, co z czosnkiem - smak papryki
> posdsmazonej chwilę w tłuszczu jest niesamowity. No ale po co, przecież
> można wrzucić wzystko hurtem do duszonki niczym na bigos. Istna
> profanacja.
Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy oleju
to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i którym
natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
|