Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!postnews.google.com!news1
.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshost
ing.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!atla
ntis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 03:10:54 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 32
Message-ID: <hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abcs66.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1270689736 10165 83.6.234.66 (8 Apr 2010 01:22:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 01:22:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327693
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 7 Apr 2010 22:00:29 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>>>> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
>>>> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
>>>
>>> Ignorantka.
>>
>> Ona ma rację.
>> Czosnek ,w wysokiej temperatuże potrafi zgożknieć.
>> Dlatego bezpiecznie i smacznie jest dodawać czosnek na samym końcu.
>
> Nieprawda, czosnek podsmaża się na złoto i dokładnie wtedy wrzuca
> pomidory.
> Tylko ignoranci go duszą równocześnie z pomidorami, a to nie wszystko
> jedno. Smak podsmażonego na złoto czosnku jest PODSTAWĄ dobrze wykonanego
> dania. Ale rozumiem, że nie każdy potrafi uchwycić moment zezłocenia
> czosnku, do tego trzeba mieć po prostu to "coś". Podobnie ignoranci nie
> potrafią podsmażyć na oliwie papryki w proszku dla wydobycia koloru i przy
> tym jej nie skarmelizować... To samo, co z czosnkiem - smak papryki
> posdsmazonej chwilę w tłuszczu jest niesamowity. No ale po co, przecież
> można wrzucić wzystko hurtem do duszonki niczym na bigos. Istna
> profanacja.
Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy oleju
to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i którym
natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
|