Data: 2010-04-07 17:33:21
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <m...@o...eu> wrote in message news:hpievn$ioi$1@news.onet.pl...
> cbnet pisze:
>
> > - 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!)
>
> Lepiej zrobić mieszane mięso wieprzowo-indycze. Samo udo z indyka ma jak
> dla mnie zbyt żelazisty posmak.
>
> > - puszka (400g) pomidorów bez skórek,
> > - 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami)
>
> Hm, tylko po co sos bolognese, skoro robisz go sam? Mielone mięso +
> pomidory + przyprawy to właśnie sos bolognese. Można sobie oszczędzić
> kiepskiej jakości gotowca.
>
> > - przyprawa do kurczaka
>
> Lepiej dodać suszonej bazylii.
>
> > - trochę oleju słonecznikowego
>
> Lepsza będzie oliwa.
>
> > - opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
>
> Jeśli już, to parmezan.
>
> > Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w
> > grube
> > plasterki czosnek.
>
> Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
> całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
> A patelnia typu wok nie bardzo się nadaje do tej potrawy, bo mięso musi
> się dobrze podsmażyć, więc lepiej, żeby smażyło się równomiernie na całej
> powierzchni.
>
> > Polecam. ;)
>
> To tak z grubsza uwag.
> Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
>
> Ewa
Mój komp nie dla was.
|