Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: medea <m...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Wed, 07 Apr 2010 19:22:06 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 41
Message-ID: <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: aedo110.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1270660919 19218 79.186.92.110 (7 Apr 2010 17:21:59 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Apr 2010 17:21:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327683
Ukryj nagłówki
cbnet pisze:
> - 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!)
Lepiej zrobić mieszane mięso wieprzowo-indycze. Samo udo z indyka ma jak
dla mnie zbyt żelazisty posmak.
> - puszka (400g) pomidorów bez skórek,
> - 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami)
Hm, tylko po co sos bolognese, skoro robisz go sam? Mielone mięso +
pomidory + przyprawy to właśnie sos bolognese. Można sobie oszczędzić
kiepskiej jakości gotowca.
> - przyprawa do kurczaka
Lepiej dodać suszonej bazylii.
> - trochę oleju słonecznikowego
Lepsza będzie oliwa.
> - opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
Jeśli już, to parmezan.
> Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w grube
> plasterki czosnek.
Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
A patelnia typu wok nie bardzo się nadaje do tej potrawy, bo mięso musi
się dobrze podsmażyć, więc lepiej, żeby smażyło się równomiernie na
całej powierzchni.
> Polecam. ;)
To tak z grubsza uwag.
Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
Ewa
|