| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-08 17:12:21
Temat: Re: SOS SOJOWYShrek wrote:
> Glutaminian jest dodawany nie tyle jako konserwant, co dodatek smakowy.
> Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
> slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.
>
w przyzwoitym sosie sojowym glutaminian powstaje podczas fermentacji soji, a
nie jest dodawany. Ja też używam najczęściej sosu sojowo-grzybowego
chińskiego, czasem Kikkomana japońskiego jako sosów "wytrawnych" (słonych).
Używam też słodkiego ketjap manis indonezyjskiego.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-09 18:28:35
Temat: Re: SOS SOJOWY
Użytkownik "Shrek"
> Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
> slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.
A jaki smak ma glutaminian? Gorzki, slodki, ostry, slony, czy kwasny?
pozdrawiam
rossella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-09 18:39:19
Temat: Re: SOS SOJOWYrossella wrote:
>
> Użytkownik "Shrek"
>> Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
>> slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.
>
> A jaki smak ma glutaminian? Gorzki, slodki, ostry, slony, czy kwasny?
amami
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |