Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SOS SOJOWY

Grupy

Szukaj w grupach

 

SOS SOJOWY

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-08 17:12:21

Temat: Re: SOS SOJOWY
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Shrek wrote:


> Glutaminian jest dodawany nie tyle jako konserwant, co dodatek smakowy.
> Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
> slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.
>
w przyzwoitym sosie sojowym glutaminian powstaje podczas fermentacji soji, a
nie jest dodawany. Ja też używam najczęściej sosu sojowo-grzybowego
chińskiego, czasem Kikkomana japońskiego jako sosów "wytrawnych" (słonych).
Używam też słodkiego ketjap manis indonezyjskiego.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-09 18:28:35

Temat: Re: SOS SOJOWY
Od: "rossella" <r...@o...nielubiespamu.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Shrek"
> Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
> slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.

A jaki smak ma glutaminian? Gorzki, slodki, ostry, slony, czy kwasny?

pozdrawiam
rossella


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-09 18:39:19

Temat: Re: SOS SOJOWY
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

rossella wrote:

>
> Użytkownik "Shrek"
>> Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
>> slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.
>
> A jaki smak ma glutaminian? Gorzki, slodki, ostry, slony, czy kwasny?

amami

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

calvados
boczniaki - zjeść czy wyrzucić ?
Kiedy wino tegoroczne?
Fasola - jak gotować zeby oszczedzic "nieprzyjemności"?
placki z serem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »