| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-03 17:01:00
Temat: calvadosWitajcie.
Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
doświadczenie w produkcji takowego.
Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
i niech się starzeje.
Pozdrawiam
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-03 20:46:58
Temat: Re: calvadosDans la news:bo61ka$7ss$1@news.atman.pl,
Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> Witajcie.
> Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> doświadczenie w produkcji takowego.
Najpierw robisz cydr, a potem z cydru calvados
(tak jak z koniakiem zreszta : najpierw robisz wino a pozniej z wina
koniak)
> Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
Beczki powinny byc z debowych klepek.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-03 21:10:01
Temat: Re: calvados
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3fa6bda2$0$257$636a55ce@news.free.fr...
> Dans la news:bo61ka$7ss$1@news.atman.pl,
> Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> > Witajcie.
> > Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> > W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> > doświadczenie w produkcji takowego.
>
> Najpierw robisz cydr, a potem z cydru calvados
> (tak jak z koniakiem zreszta : najpierw robisz wino a pozniej z wina
> koniak)
>
> > Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
>
> Beczki powinny byc z debowych klepek.
>
>
> Ewcia
Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać, czy dosładzać
cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
Sam proces destylacji jest u nas przestępstwem, więc nie będę pędził. ;)
Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-03 21:37:27
Temat: Re: calvadosDans la news:bo6gtr$1687$1@news.atman.pl,
Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
> Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać,
Z tego co (szybciutko, bom w kuchni) przeleciala na internecie, nie, nie
i nie.
> czy dosładzać cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
To na pewno zbrodnia !!! :-)
> Sam proces destylacji jest u nas przestępstwem, więc nie będę pędził.
> ;) Krzysiek
U nas nie, wiec poszukam (jak skoncze gotowac brandade), i poinformuje
:-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 12:35:17
Temat: Re: calvadosKrzysiek <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witajcie.
Cześć.
> Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> doświadczenie w produkcji takowego.
Najpierw przeczytaj to co poniżej, jak cię nie zniecheci to pogadamy.
;-)
> Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
> i niech się starzeje.
Zobacz:
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&in
lang=pl&selm=9nn7bm%24hdv%241%40sunsite.icm.edu.pl
Pozdrawiam Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-04 17:28:44
Temat: Re: calvados
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3fa6c978$0$259$636a55ce@news.free.fr...
> Dans la news:bo6gtr$1687$1@news.atman.pl,
> Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
>
> > Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
> > Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać,
>
> Z tego co (szybciutko, bom w kuchni) przeleciala na internecie, nie, nie
> i nie.
>
> > czy dosładzać cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
>
> To na pewno zbrodnia !!! :-)
[....]
Dzieki za odpowiedz.
Nie chce popelnic zbrodni, wiec sie wstrzymuje z jakimkolwiek dzialaniem
i czekam z niecierpliwoscia na instrukcje. ;)
Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |