Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia calvados

Grupy

Szukaj w grupach

 

calvados

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-03 17:01:00

Temat: calvados
Od: "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie.
Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
doświadczenie w produkcji takowego.
Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
i niech się starzeje.
Pozdrawiam
Krzysztof



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-03 20:46:58

Temat: Re: calvados
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Dans la news:bo61ka$7ss$1@news.atman.pl,
Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> Witajcie.
> Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> doświadczenie w produkcji takowego.

Najpierw robisz cydr, a potem z cydru calvados
(tak jak z koniakiem zreszta : najpierw robisz wino a pozniej z wina
koniak)

> Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki

Beczki powinny byc z debowych klepek.


Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-03 21:10:01

Temat: Re: calvados
Od: "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3fa6bda2$0$257$636a55ce@news.free.fr...
> Dans la news:bo61ka$7ss$1@news.atman.pl,
> Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> > Witajcie.
> > Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> > W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> > doświadczenie w produkcji takowego.
>
> Najpierw robisz cydr, a potem z cydru calvados
> (tak jak z koniakiem zreszta : najpierw robisz wino a pozniej z wina
> koniak)
>
> > Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
>
> Beczki powinny byc z debowych klepek.
>
>
> Ewcia

Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać, czy dosładzać
cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
Sam proces destylacji jest u nas przestępstwem, więc nie będę pędził. ;)
Krzysiek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-03 21:37:27

Temat: Re: calvados
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Dans la news:bo6gtr$1687$1@news.atman.pl,
Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:

> Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
> Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać,

Z tego co (szybciutko, bom w kuchni) przeleciala na internecie, nie, nie
i nie.

> czy dosładzać cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.

To na pewno zbrodnia !!! :-)

> Sam proces destylacji jest u nas przestępstwem, więc nie będę pędził.
> ;) Krzysiek

U nas nie, wiec poszukam (jak skoncze gotowac brandade), i poinformuje
:-)


Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-04 12:35:17

Temat: Re: calvados
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krzysiek <k...@p...onet.pl> napisał(a):

> Witajcie.

Cześć.

> Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> doświadczenie w produkcji takowego.

Najpierw przeczytaj to co poniżej, jak cię nie zniecheci to pogadamy.
;-)

> Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
> i niech się starzeje.

Zobacz:
http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&in
lang=pl&selm=9nn7bm%24hdv%241%40sunsite.icm.edu.pl
Pozdrawiam Jerzy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-04 17:28:44

Temat: Re: calvados
Od: "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3fa6c978$0$259$636a55ce@news.free.fr...
> Dans la news:bo6gtr$1687$1@news.atman.pl,
> Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
>
> > Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
> > Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać,
>
> Z tego co (szybciutko, bom w kuchni) przeleciala na internecie, nie, nie
> i nie.
>
> > czy dosładzać cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
>
> To na pewno zbrodnia !!! :-)
[....]


Dzieki za odpowiedz.
Nie chce popelnic zbrodni, wiec sie wstrzymuje z jakimkolwiek dzialaniem
i czekam z niecierpliwoscia na instrukcje. ;)
Krzysztof



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

boczniaki - zjeść czy wyrzucić ?
Kiedy wino tegoroczne?
Fasola - jak gotować zeby oszczedzic "nieprzyjemności"?
placki z serem
torcik kokosowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »