Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news.nask.
pl!news.atman.pl!not-for-mail
From: "Krzysiek" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: calvados
Date: Mon, 3 Nov 2003 22:10:01 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 29
Message-ID: <bo6gtr$1687$1@news.atman.pl>
References: <bo61ka$7ss$1@news.atman.pl> <3fa6bda2$0$257$636a55ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Host: 48.kuzniki.net
X-Trace: news.atman.pl 1067894525 39175 62.233.248.48 (3 Nov 2003 21:22:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Nov 2003 21:22:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178439
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3fa6bda2$0$257$636a55ce@news.free.fr...
> Dans la news:bo61ka$7ss$1@news.atman.pl,
> Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> > Witajcie.
> > Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> > W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> > doświadczenie w produkcji takowego.
>
> Najpierw robisz cydr, a potem z cydru calvados
> (tak jak z koniakiem zreszta : najpierw robisz wino a pozniej z wina
> koniak)
>
> > Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
>
> Beczki powinny byc z debowych klepek.
>
>
> Ewcia
Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać, czy dosładzać
cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
Sam proces destylacji jest u nas przestępstwem, więc nie będę pędził. ;)
Krzysiek
|