Data: 2003-11-03 21:10:01
Temat: Re: calvados
Od: "Krzysiek" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3fa6bda2$0$257$636a55ce@news.free.fr...
> Dans la news:bo61ka$7ss$1@news.atman.pl,
> Krzysiek <k...@p...onet.pl> a écrit:
> > Witajcie.
> > Mam do przerobu spooooro soku z jabłek, pomysł jest na calvados.
> > W związku z tym mam pytanie, kto z koleżanek i kolegów ma
> > doświadczenie w produkcji takowego.
>
> Najpierw robisz cydr, a potem z cydru calvados
> (tak jak z koniakiem zreszta : najpierw robisz wino a pozniej z wina
> koniak)
>
> > Chciał bym otrzymać naprawdę dobry, aby można go wlać do beczki
>
> Beczki powinny byc z debowych klepek.
>
>
> Ewcia
Hee, mam beczę dębową (opaloną),czeka.
Chodzi mi sam proces fermentacji cydru, czy jakieś drożdże dodawać, czy dosładzać
cukrem, czy może zagęszczonym sokiem z jabłka?.
Sam proces destylacji jest u nas przestępstwem, więc nie będę pędził. ;)
Krzysiek
|