| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-28 04:38:15
Temat: Sajgonki?Czy ktoś wie z czego są robione ruloniki do sajgonek, a i panierka do hot
wingów w KFC? M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-28 06:08:14
Temat: Odp: Sajgonki?Powinny być z mąki ryżowej
--
Z pozdrowionkami
Agnieszka
Użytkownik Markasan <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:XA8O4.2936$O...@n...tpnet.pl...
> Czy ktoś wie z czego są robione ruloniki do sajgonek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-28 07:05:01
Temat: Odp: Sajgonki? moze wege przepis?
Użytkownik Markasan <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:XA8O4.2936$O...@n...tpnet.pl...
> Czy ktoś wie z czego są robione ruloniki do sajgonek, a i panierka
do hot
> wingów w KFC? M
papier ryżowy. można kupić w supermarketach na przykład. niedrogi.
przy okazji przepis na vege sajgonki
kroisz na zapałkę różne warzywa: selera (i korzeń i łodygi może być
oczywiście naciowy), pora, marchewkę (dużo), szczypiorek, kapustę
pekińską albo włoską... co tam jeszcze?... paprykę. przesmażasz to
krótko na dużym ogniu z sosikiem sojowym i imbirem w proszku lub
posiekanym świeżym i pieprzem białym (oczywiście na jakimś
wartościowym oleju czyli oliwie z oliwek zimnego tłoczenia albo
rzepakowcu zimnego tłoczenia) tak zeby chrupało ;-) dodajesz namoczoną
proteinę w granulacie (niekoniecznie) i jakiś ostry sos np. chili w
"odpowiedniej" ilości żeby nie poskręcało konsumenta ;-). mieszasz
wszystko razem. dajesz sie przegryźć nadzieniu powyższemu. można dodać
kiełków. moczysz papier w ciepłej wodzie. w każdy arkusz pakujesz ok.
łyżki nadzienia. zawijasz podobnie jak gołąbki i smażysz nagłębokim
oleju na złoto. podajesz np. z surówką z pomidorków, kapusty i kiełków
lub podobną i ryżem zwłaszcza brązowym.
smacznego!!!!
acha to drugie mnie nie interesuje więc się nie wypowiadam ;-)
--
wojmat/wojtekm
http://wjm.prv.pl
mailto:w...@w...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-28 12:41:17
Temat: Re: Odp: Sajgonki? moze wege przepis?Smazenie na "Virgin Oil" czyli oliwie z oliwek zimnego tloczenia nie jest
najlepszym pomyslem.
Podczas silnego podgrzewania wydzielaja sie substsncje toksyczne.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-28 15:58:10
Temat: Odp: Sajgonki?Oryginalne wietnamskie sajgonki zrobione sa z :
- papieru ryzowego
- makaronu sojowego
- grzybkow MUN
- miesa mielonego
doprawione wieloma przyprawami wietnamskimi
trzy ostatnie skladniki mielone i wyrabiane recznie w misce
pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-28 20:18:54
Temat: Re: Odp: Sajgonki? moze wege przepis?
Slavek <s...@u...net> wrote in message news:390986EC.CE0A4D26@usa.net...
> Smazenie na "Virgin Oil" czyli oliwie z oliwek zimnego tloczenia nie jest
> najlepszym pomyslem.
> Podczas silnego podgrzewania wydzielaja sie substsncje toksyczne.
>
> Slav
Mysle, ze ogolnie smazenie chinskich potraw na oliwie z oliwek, nawet na
Extra Light Bertolli ( bo ta oliwa nadaje sie do "glebokiego" smazenia ) to
zbytek wyrafinowania...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-29 00:22:32
Temat: Re: Odp: Sajgonki? moze wege przepis?Feliks wrote:
> > Mysle, ze ogolnie smazenie chinskich potraw na oliwie z oliwek, nawet na
> Extra Light Bertolli ( bo ta oliwa nadaje sie do "glebokiego" smazenia ) to
> zbytek wyrafinowania...
> F.
Zgadzam sie z Toba. Ja mysle, ze do "chinszczyzny" juz lepszy bylby olej
kukurydziany.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-30 20:52:04
Temat: Odp: Sajgonki? moze wege przepis?
Użytkownik <w...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:xKaO4.3342$O...@n...tpnet.pl...
>
> Użytkownik Markasan <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:XA8O4.2936$O...@n...tpnet.pl...
> > Czy ktoś wie z czego są robione ruloniki do sajgonek, a i panierka
> do hot
> > wingów w KFC? M
>
> papier ryżowy. można kupić w supermarketach na przykład. niedrogi.
>
> przy okazji przepis na vege sajgonki
>
> kroisz na zapałkę różne warzywa: selera (i korzeń i łodygi może być
> oczywiście naciowy), pora, marchewkę (dużo), szczypiorek, kapustę
> pekińską albo włoską... co tam jeszcze?... paprykę. przesmażasz to
> krótko na dużym ogniu z sosikiem sojowym i imbirem w proszku lub
> posiekanym świeżym i pieprzem białym (oczywiście na jakimś
> wartościowym oleju czyli oliwie z oliwek zimnego tłoczenia albo
> rzepakowcu zimnego tłoczenia) tak zeby chrupało ;-) dodajesz namoczoną
> proteinę w granulacie (niekoniecznie) i jakiś ostry sos np. chili w
> "odpowiedniej" ilości żeby nie poskręcało konsumenta ;-). mieszasz
> wszystko razem. dajesz sie przegryźć nadzieniu powyższemu. można dodać
> kiełków. moczysz papier w ciepłej wodzie. w każdy arkusz pakujesz ok.
> łyżki nadzienia. zawijasz podobnie jak gołąbki i smażysz nagłębokim
> oleju na złoto. podajesz np. z surówką z pomidorków, kapusty i kiełków
> lub podobną i ryżem zwłaszcza brązowym.
>
> smacznego!!!!
>
Ja ostatnio do takich sajonek dałam jeszcze grzybki mun i makaron sojowy.
A papier ryżowy to moczylam w bardzo letniej wodzie bo jest delikatny i
szybko się rozwala.
Gośka
> acha to drugie mnie nie interesuje więc się nie wypowiadam ;-)
>
>
> --
> wojmat/wojtekm
> http://wjm.prv.pl
> mailto:w...@w...prv.pl
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-04 16:31:30
Temat: Odp: Sajgonki?Dziękuje wszystkim grupowiczom za cenne informacje, wiem już, że papier
ryżowy mogę kupić w sklepach, ale
czy ktoś wie czy można go zrobić domowymi sposobami? M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-06 19:53:08
Temat: Re: Sajgonki?A tak w zasadzie, to te "sajgonki" to sie w oryginale chyba "lumpie" ( l.p.
lumpia ) nazywaja? Pod taka nazwa przynajmniej spotyka sie je w
restauracjach chinskich w Hol.
Danka
Markasan <m...@k...net.pl> schreef in berichtnieuws
CBhQ4.22120$O...@n...tpnet.pl...
> Dziękuje wszystkim grupowiczom za cenne informacje, wiem już, że papier
> ryżowy mogę kupić w sklepach, ale
> czy ktoś wie czy można go zrobić domowymi sposobami? M.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |