Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet
.pl!not-for-mail
From: "Gosia Kalinowska" <k...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <XA8O4.2936$O4.64432@news.tpnet.pl> <xKaO4.3342$O4.75364@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: Sajgonki? moze wege przepis?
Lines: 50
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <U11P4.10970$O4.220564@news.tpnet.pl>
Date: Sun, 30 Apr 2000 20:52:04 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.43.101
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 957127924 212.160.43.101 (Sun, 30 Apr 2000 22:52:04 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Apr 2000 22:52:04 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27498
Ukryj nagłówki
Użytkownik <w...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:xKaO4.3342$O...@n...tpnet.pl...
>
> Użytkownik Markasan <m...@k...net.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:XA8O4.2936$O...@n...tpnet.pl...
> > Czy ktoś wie z czego są robione ruloniki do sajgonek, a i panierka
> do hot
> > wingów w KFC? M
>
> papier ryżowy. można kupić w supermarketach na przykład. niedrogi.
>
> przy okazji przepis na vege sajgonki
>
> kroisz na zapałkę różne warzywa: selera (i korzeń i łodygi może być
> oczywiście naciowy), pora, marchewkę (dużo), szczypiorek, kapustę
> pekińską albo włoską... co tam jeszcze?... paprykę. przesmażasz to
> krótko na dużym ogniu z sosikiem sojowym i imbirem w proszku lub
> posiekanym świeżym i pieprzem białym (oczywiście na jakimś
> wartościowym oleju czyli oliwie z oliwek zimnego tłoczenia albo
> rzepakowcu zimnego tłoczenia) tak zeby chrupało ;-) dodajesz namoczoną
> proteinę w granulacie (niekoniecznie) i jakiś ostry sos np. chili w
> "odpowiedniej" ilości żeby nie poskręcało konsumenta ;-). mieszasz
> wszystko razem. dajesz sie przegryźć nadzieniu powyższemu. można dodać
> kiełków. moczysz papier w ciepłej wodzie. w każdy arkusz pakujesz ok.
> łyżki nadzienia. zawijasz podobnie jak gołąbki i smażysz nagłębokim
> oleju na złoto. podajesz np. z surówką z pomidorków, kapusty i kiełków
> lub podobną i ryżem zwłaszcza brązowym.
>
> smacznego!!!!
>
Ja ostatnio do takich sajonek dałam jeszcze grzybki mun i makaron sojowy.
A papier ryżowy to moczylam w bardzo letniej wodzie bo jest delikatny i
szybko się rozwala.
Gośka
> acha to drugie mnie nie interesuje więc się nie wypowiadam ;-)
>
>
> --
> wojmat/wojtekm
> http://wjm.prv.pl
> mailto:w...@w...prv.pl
>
>
>
|