| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-09 17:25:38
Temat: Sałatka Ikselki (może już podawałam?)Dobra na przyjęcie (hit!!! - tylko powiększyć porcję, bo zabraknie na
pewno po pierwszej półgodzinie...), dobra na "smaczek na nie wiem co",
dobra na kolację...
25 dag wędzonej piersi z indyka (już bez wierzchniej warstwy owędzonej)
1 słoik dyni marynowanej "Rolnik", taki "graniasty", z czarnym wieczkiem
3 spore banany zielonkawe, nie całkiem dojrzałe, jędrne
1 średnia puszka kukurydzy
mały słoiczek kaparów w solance (niekoniecznie, ale ja uwielbiam)
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
majonez "Kielecki"(!!!)- 3-4 kopiaste łyżki, po wymieszaniu można
jeszcze dodać, jeśli sucho
Filet z indyka pokroić w kostkę 1 cm.
Dynię, kukurydzę, kapary osączyć na sicie - może być na tym samym, razem.
Banany pokroić na półplasterki grubości 1/2 (czyli pół) cm.
Pokrojone składniki lekko wymieszać w misce z czosnkiem granulowanym.
Dodać majonez i znowu wymieszać.
Wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut (aby się szybko wychłodziła, bo w
lodówce musiałaby dłużej stać i banany mogą ściemnieć).
Podawać w salaterce lub w szklanych pucharkach udekorowaną np. "kistką"
ciemnych winogron - wygląda bardzo ładnie. Można z pieczywem (bagietką),
ja wolę samą.
Ważne: Czosnek dodajemy przed majonezem i mieszamy, aby składniki
przeszły jego aromatem, inaczej pochłonie go majonez.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-10 07:43:09
Temat: Re: Sałatka Ikselki (może już podawałam?)
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f9fiof$6hc$3@atlantis.news.tpi.pl...
> Dobra na przyjęcie (hit!!! - tylko powiększyć porcję, bo zabraknie na
> pewno po pierwszej półgodzinie...), dobra na "smaczek na nie wiem co",
> dobra na kolację...
Wygląda b. obiecująco. (na następnego brydża) :)
trochę podobną sałatke robiłam z krewetek, ananasa i kukurydzy plus majonez.
też prosciutka a dobra.
pozdr
o.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |