| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-23 07:29:32
Temat: Sałatka dla gości ? A może coś innego ?Witam wszystkich.
Poradźcie mi proszę, co można przygotować smacznego i szybkiego dla 4 osób.
W sobotę przychodzą znajomi i przyznam, że mam już dosyć sałatki greckiej i
sałatki z tuńczyka. Lubię je bardzo, ale ile razy można je jeść i jak często
?
Może ktoś z was poleci mi jakąś inną sałatkę (szybką i smaczną) lub jakąś
równie dobrą przekąskę ?
Znalazłam w domu duże opakowanie kaszy kuskus. Może coś z dodatkiem właśnie
kuskus ?
Będę wdzięczna za przepisy.
Muhrke
PS: Od dłuższego czasu przeglądam tę grupę i jestem pełna podziwu dla
waszych chęci i talentów kulinarnych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-23 07:49:36
Temat: Re: Sałatka dla gości ? A możecoś innego ?
----- Original Message -----
From: "muhrke" <m...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, August 23, 2002 9:29 AM
Subject: Sałatka dla gości ? A możecoś innego ?
> Witam wszystkich.
>
> Poradźcie mi proszę, co można przygotować smacznego i szybkiego dla 4
osób.
(ciach)> Znalazłam w domu duże opakowanie kaszy kuskus. Może coś z dodatkiem
właśnie
> kuskus ?
> Będę wdzięczna za przepisy.
>
> Muhrke
Jesli kus-kus masz z firmy "Wodzisław", to spojrz na tyl opakowania - jest
tam przepis na alpejska salatke tabuleh (swoja droga ki czort, prawdziwe
tabuleh jest z Bliskiego Wschodu)- jest pyszna :-) Jesli masz kus-kus innej
firmy, to daj znac - gdzies mam ten przepis zachomikowany.
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-23 08:09:39
Temat: Re: Sałatka dla gości ? A może coś innego ?On Fri, 23 Aug 2002 07:29:32 GMT, "muhrke" <m...@w...pl> wrote:
>Witam wszystkich.
>
>Poradźcie mi proszę, co można przygotować smacznego i szybkiego dla 4 osób.
>W sobotę przychodzą znajomi i przyznam, że mam już dosyć sałatki greckiej i
>sałatki z tuńczyka. Lubię je bardzo, ale ile razy można je jeść i jak często
>?
>Może ktoś z was poleci mi jakąś inną sałatkę (szybką i smaczną) lub jakąś
>równie dobrą przekąskę ?
>Znalazłam w domu duże opakowanie kaszy kuskus. Może coś z dodatkiem właśnie
>kuskus ?
>Będę wdzięczna za przepisy.
>
>Muhrke
>
>PS: Od dłuższego czasu przeglądam tę grupę i jestem pełna podziwu dla
>waszych chęci i talentów kulinarnych.
>
ja to kiedys w telewizorze ogladalam kawalek jakiegos programu,
kiedy komus w tajemnicy przerabiali ogrod i baba, co siedziala w
domu i pilnowala majstrow ogrodniczych przygotowala im posilek.
wielka misa kus kusu, a na wierzchu byly jarzyny. Papryka,
baklazan, marchew, cukinia, cebula byly pociachane w niemale
kawalki, marchew ugotowana (pamietam cale niewielkie marchwie
wyzieraly spod sotsu innych jarzyn. Byly one obsmazone/saute na
masle i oleju z dodatkiem roznych przypraw typu arabskich,
czosnek na pewno tez tam figurowal. jak sie jarzyny zmiekczyly i
zaglazurowaly ladnie maslo-oliwa to ona to po prostu, razem z
powstalym sosikiem walnela na te gore kus kusa...zrobilam, na
oko, to samo i baaaardzo mi smakowalo.
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-23 08:20:46
Temat: Re: Sałatka dla gości ? A możecoś innego ?
----- Original Message -----
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, August 23, 2002 9:49 AM
Subject: Re: Sałatka dla gości ? A możecoś innego ?
> Jesli kus-kus masz z firmy "Wodzisław", to spojrz na tyl opakowania - jest
> tam przepis na alpejska salatke tabuleh (swoja droga ki czort, prawdziwe
> tabuleh jest z Bliskiego Wschodu)- jest pyszna :-) Jesli masz kus-kus
innej
> firmy, to daj znac - gdzies mam ten przepis zachomikowany.
> Herbatka efemeryczna
>
Zeby sobie samej odpowiadac to juz szczyty ;-) Przepisu nie znalazlam, pisze
z glowy, czyli z niczego, wiec moze sie to roznic od oryginalnego przepisu,
ale z grubsza to tak:
Kuskus zalewasz wrzatkiem, zgodnie z intrukcja, odstawiasz i czekasz az
specznieje. Kroisz w kostke 3 pomidory (miesiste), ogorka-weza i mala
cebulke (najlepsza by byla mloda, ale jak nie ma , to moze czerwona wez, nie
bedzie taka ostra). Siekasz drobniutko pol peczka natki pietruszki i spora
garsc swiezych lisci miety (jak nie masz miety, to trudno, ale z nia salatka
jest duzo lepsza). Ziola i warzywa mieszasz z kuskusem i polewasz sosem
zrobionym z 3 lyzek oliwy z oliwek extra vergine +2 lyzki soku z cytryny +
sol+pieprz - calosc mieszasz jeszcze raz i ladujesz do lodowki na godzinke
(co jakis czas zamieszaj) - bardzo smaczne i dobre na upaly. Acha - sie mi
teraz przypomnialo, ze mozna jeszcze zrobic wersje nieco bardziej sycaca i
dodac do tego piers z kurczaka, posypana ziolami i przyprawami (kompozycja
wlasna, ja daje oregano, tymianek, ostra papryke i czosnek granulowany),
usmazona na zlocisto i pokrojona w kostke.
Herbatka efemeryczno-kuskusowa
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-23 09:15:47
Temat: Re: Sałatka dla gości ? A możecoś innego ?
>
>ja to kiedys w telewizorze ogladalam kawalek jakiegos programu,
>kiedy komus w tajemnicy przerabiali ogrod i baba, co siedziala w
>domu i pilnowala majstrow ogrodniczych przygotowala im posilek.
>wielka misa kus kusu, a na wierzchu byly jarzyny. Papryka,
>baklazan, marchew, cukinia, cebula byly pociachane w niemale
>kawalki, marchew ugotowana (pamietam cale niewielkie marchwie
>wyzieraly spod sotsu innych jarzyn. Byly one obsmazone/saute na
>masle i oleju z dodatkiem roznych przypraw typu arabskich,
>czosnek na pewno tez tam figurowal. jak sie jarzyny zmiekczyly i
>zaglazurowaly ladnie maslo-oliwa to ona to po prostu, razem z
>powstalym sosikiem walnela na te gore kus kusa...zrobilam, na
>oko, to samo i baaaardzo mi smakowalo.
>
>Trys
>K.T. - starannie opakowana
Wersja uproszczona tego samego, jak widze, (chociaz nie widzialam programu):
salatka mojej szefowej:)) czyli czerwona papryka w kawalkach upieczona na
blasze w piekarniku (okolo180C) w towarzystwie cukinii w plasterkach, oraz
oliwy oliwkowej na blasze. W czasie pieczenia nalezy co jakis czas
potrzasac blacha, aby wszystko ladnie i rowno sie podsmazylo, idea jest,
aby warzywka nie ugotowaly sie we wlasnym sosie, ale przyrumienily
slicznie. Gdy warzywka sa gotowe, nalezy skropic je octem balsamicznym, i
albo zjadac jako salatke na cieplo (tak to moja Nike okresla) (aha, szefowa
dodaje do tego minikukurydzki z puszki), albo, jak mi pasowalo, wlasnie
wylozyc na kupe kuskusu, wraz z ewentualnym sosikiem oliwkowym. Mniam,
pyszni obiadek i prosty:)
Agnieszka
DBDG
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-23 14:07:58
Temat: Re: Sa?atka dla go?ci ? A mo?eco? innego ?
>
>Wersja uproszczona tego samego, jak widze, (chociaz nie widzialam programu):
>salatka mojej szefowej:)) czyli czerwona papryka w kawalkach upieczona na
>blasze w piekarniku (okolo180C) w towarzystwie cukinii w plasterkach, oraz
>oliwy oliwkowej na blasze. W czasie pieczenia nalezy co jakis czas
>potrzasac blacha, aby wszystko ladnie i rowno sie podsmazylo, idea jest,
>aby warzywka nie ugotowaly sie we wlasnym sosie, ale przyrumienily
>slicznie. Gdy warzywka sa gotowe, nalezy skropic je octem balsamicznym, i
>albo zjadac jako salatke na cieplo (tak to moja Nike okresla) (aha, szefowa
>dodaje do tego minikukurydzki z puszki), albo, jak mi pasowalo, wlasnie
>wylozyc na kupe kuskusu, wraz z ewentualnym sosikiem oliwkowym. Mniam,
>pyszni obiadek i prosty:)
>
>Agnieszka
>
>DBDG
u nas to sie nazywa m/w Mediterranean Vegetables...posypac
patykami rozmarynu, i czegos tam i jest Med jak licho!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |