| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-23 07:05:17
Temat: schab z papryką po chińsku (P)Witam,
jedliśmy wczoraj: pycha :-)
A tak się zaczęło:
składniki na 2 osoby:
300 g schabu bez kości umyć i posiekać w małą kostkę
Przyrządzić marynatę z : 1 łyżki wódki, 3 łyżek sosu sojowego i 1 białka
plus sól.
Mięso zalać marynatą na 30 min.
W międzyczasie pokroić w romby czerwoną i zieloną paprykę (małą) oraz 2-3
dymki
Posiekać drobno 1 ząbek czosnku i 1 mały kawałek imbiru.
Przygotować sos: 100 ml. soku pomarańczowego wymieszać z 2 łyżkami mąki
ziemniaczanej, 1 łyżką przecieru pomidorowego, 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami
octu (ja dałam ocet z baiłego wina)
Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Odlać tłuszcz
i osuszyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Odstawić. Ponownie rozgrzać olej i
podsmażyć posiekany czosnek z imbirem. Dodać papryki i cebulki. Po 2-3 min.
wlać sos i mieszać aż zgęstnieje. Po 1 min. dodać mięso i trzymać na ogniu
jeszcze minutkę.
Podawać z ryżem ugotowanym po chińsku.
Można pobawić się pałeczkami :-)
Mała uwaga: ponieważ w momencie gotowania okazało się, że sos sojowy jednak
mi "wyszedł" zastąpiłam go kilkoma sypnięciami chińskiej przyprawy 5 smaków.
Kam-pei!
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |