Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia schab z papryką po chińsku (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

schab z papryką po chińsku (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-23 07:05:17

Temat: schab z papryką po chińsku (P)
Od: "Magda S" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

jedliśmy wczoraj: pycha :-)


A tak się zaczęło:

składniki na 2 osoby:

300 g schabu bez kości umyć i posiekać w małą kostkę

Przyrządzić marynatę z : 1 łyżki wódki, 3 łyżek sosu sojowego i 1 białka
plus sól.

Mięso zalać marynatą na 30 min.

W międzyczasie pokroić w romby czerwoną i zieloną paprykę (małą) oraz 2-3
dymki

Posiekać drobno 1 ząbek czosnku i 1 mały kawałek imbiru.

Przygotować sos: 100 ml. soku pomarańczowego wymieszać z 2 łyżkami mąki
ziemniaczanej, 1 łyżką przecieru pomidorowego, 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami
octu (ja dałam ocet z baiłego wina)

Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Odlać tłuszcz
i osuszyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Odstawić. Ponownie rozgrzać olej i
podsmażyć posiekany czosnek z imbirem. Dodać papryki i cebulki. Po 2-3 min.
wlać sos i mieszać aż zgęstnieje. Po 1 min. dodać mięso i trzymać na ogniu
jeszcze minutkę.

Podawać z ryżem ugotowanym po chińsku.
Można pobawić się pałeczkami :-)

Mała uwaga: ponieważ w momencie gotowania okazało się, że sos sojowy jednak
mi "wyszedł" zastąpiłam go kilkoma sypnięciami chińskiej przyprawy 5 smaków.

Kam-pei!


Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Slimak winniczek - Jak przyzadzac ? HELP ??????
smazony ser-przemyslenia
szybko pomoc)))
szybki obiad
Dlaczego trzeba rozmrazac mieso?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »