Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mai
l
From: "Magda S" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: schab z papryką po chińsku (P)
Date: Fri, 23 Aug 2002 09:05:17 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 45
Sender: [64263668 mail.onet]@pd96.dhcp.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <ak4muf$78u$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd96.dhcp.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1030086415 7454 217.98.11.96 (23 Aug 2002 07:06:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Aug 2002 07:06:55 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:121641
Ukryj nagłówki
Witam,
jedliśmy wczoraj: pycha :-)
A tak się zaczęło:
składniki na 2 osoby:
300 g schabu bez kości umyć i posiekać w małą kostkę
Przyrządzić marynatę z : 1 łyżki wódki, 3 łyżek sosu sojowego i 1 białka
plus sól.
Mięso zalać marynatą na 30 min.
W międzyczasie pokroić w romby czerwoną i zieloną paprykę (małą) oraz 2-3
dymki
Posiekać drobno 1 ząbek czosnku i 1 mały kawałek imbiru.
Przygotować sos: 100 ml. soku pomarańczowego wymieszać z 2 łyżkami mąki
ziemniaczanej, 1 łyżką przecieru pomidorowego, 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami
octu (ja dałam ocet z baiłego wina)
Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Odlać tłuszcz
i osuszyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Odstawić. Ponownie rozgrzać olej i
podsmażyć posiekany czosnek z imbirem. Dodać papryki i cebulki. Po 2-3 min.
wlać sos i mieszać aż zgęstnieje. Po 1 min. dodać mięso i trzymać na ogniu
jeszcze minutkę.
Podawać z ryżem ugotowanym po chińsku.
Można pobawić się pałeczkami :-)
Mała uwaga: ponieważ w momencie gotowania okazało się, że sos sojowy jednak
mi "wyszedł" zastąpiłam go kilkoma sypnięciami chińskiej przyprawy 5 smaków.
Kam-pei!
Magda
|