« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-10 20:08:02
Temat: Schab z szalotkamiKupilam wczoraj przypadkiem szalotki! I od razu przypomnial mi sie przepis na pyszny,
delikatny schab z onymi.
To jest taka potrawa bardzo praktyczna, bo nadaje sie dla miesozernych facetow,
kobiety specjalnie na nia nie narzekaja - nie jest to kawal tlustego i przypalonego
miesiwa - a w przygotowaniu tez latwa.
Kawalek schabu bez kosci (wielkosc zalezy li i jedynie od ilosci osob, ktore beda go
jadly) smarujemy dobra, ostra musztarda i na chwile odkladamy.
Na patelni albo w brytfannie rozgrzewamy dobry olej, moze byc Planta. Wkladamy na to
schab i obsmazamy ze wszystkich stron na lekko rumiano.
Przekladamy (bez tluszczu po smazeniu) do naczynia w ktorym bedziemy dusic. Jezeli
smazylismy w brytfannie, to ja osobiscie tluszcz wylewam.
Podlewamy schab mniej wiecej szklanka bulionu (np. wolowego knorra z kostki) i dusimy
jakies pol godziny. W miedzyczasie obieramy szalotki. Potrzebujemy ok. 0,5 kilo. Im
sa mniejsze, tym ladniej wyglada jedzonko, ale za to przy obieraniu mozna sie
wsciec. Zostawiamy je w calosci. Ja dokladam jeszcze jeden nieduzy zabek czosnku. To
sie dusi kolejne circa pol godziny. Pod koniec duszenia dorzucamy spora garsc
rodzynek. Solimy wszystko (ostroznie) i przyprawiamy - troche pieprzu, troche galki
muszkatolowej. Do duszenia mozna wczesniej wrzucic ze 2 gozdziki.
Podajemy z ryzem na sypko, tudziez bialym winem.
Przepraszam, ze (tradycyjnie) nie podaje proporcji, ale podaje Wam przepisy na
potrawy ktore robilam wiele razy i robie je "na oko". Poprawie sie przy torcie
makowym (przed Gwiazdka) bo tam proporcje sa istotne ;-))
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-11 09:32:50
Temat: Odp: Schab z szalotkamiPrzepis wyglada smakowicie, ale - ze tak zapytam - co to sa szalotki?
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 09:34:10
Temat: Re: Schab z szalotkami> Przepis wyglada smakowicie, ale - ze tak zapytam - co to sa szalotki?
Takie tycie cebulki
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 12:20:41
Temat: Re: Schab z szalotkami
"ostry" <o...@e...com.pl> wrote in message
news:8s1c5o$fvp$1@flis.man.torun.pl...
> > Przepis wyglada smakowicie, ale - ze tak zapytam - co to sa szalotki?
>
> Takie tycie cebulki
>
odrobinke wieksze od tych "wlosowych" :-)))
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-11 13:27:06
Temat: Re: Schab z szalotkami> > Takie tycie cebulki
> >
>
> odrobinke wieksze od tych "wlosowych" :-)))
Ale tylko odrobinkę ;)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |