« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-19 06:22:11
Temat: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?Najpierw sorki za to że wstawiłem o pytanko w złym miejscu (wątek Co
przygotowac - czyli Raaatunkuuu!!!!
) teraz się poprawiam.
Mam dużo białego wiejskiego tłustego świetnego sera (moja żona robi świetny
ser ), znudziły mi się już pasty, pierogi z serem, serniki. Poszukuje
przepisów na utrwalenie sera, może jakieś wędzenie smażenie lub coś takiego.
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-19 07:22:57
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?> Najpierw sorki za to że wstawiłem o pytanko w złym miejscu (wątek Co
> przygotowac - czyli Raaatunkuuu!!!!
> ) teraz się poprawiam.
>
> Mam dużo białego wiejskiego tłustego świetnego sera (moja żona robi świetny
> ser ), znudziły mi się już pasty, pierogi z serem, serniki. Poszukuje
> przepisów na utrwalenie sera, może jakieś wędzenie smażenie lub coś takiego.
>
> Marcin
>
>
Cześć!
Dawno, dawno temu moja Mama robiła tak:
1. Pokrojony w plastry twaróg kładła w ciepłym miejscu, aż zgliwiał (pokrył się
pleśnią i w przekroju stracił biały kolor) Zykując "zapaszek":-)czas o ile
pamiętam liczony w tygodniach. Następnie na patelni przesmażała na maśle do
całkowitego stopienia. Potem w pergamin. I bardzo długo można było używać do
chleba. Przechowując bbez lodówki!
2. Twaróg wymieszać s solą i kminkiem, Uformować kulki wielkości małych bułek i
suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu (strych latem) Takie gomółki wytzrymują
rok najmarniej. Są jak kamień i można ścierać na tarce do potraw.
Pozdrówka
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 07:49:24
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?t...@p...onet.pl napisal(a):
>Dawno, dawno temu moja Mama robiła tak:
>1. Pokrojony w plastry twaróg kładła w ciepłym miejscu, aż zgliwiał (pokrył się
**********
>pleśnią i w przekroju stracił biały kolor) Zykując "zapaszek":-)czas o ile
*******
A ja jestem bardzo ciekaw jak to wlasciwie jest z taka plesnia pod
wzgledem zdrowotnym....
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 08:32:32
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości
> A ja jestem bardzo ciekaw jak to wlasciwie jest z taka plesnia pod
> wzgledem zdrowotnym....
Nie najlepiej, bo jest rakotwórcza. Ale gliwiejący ser nie musi koniecznie
spleśnieć, czasem mu się udaje nie pleśnieć, a taki smażony jest naprawdę
pyszny. Poza tym raz na jakiś czas... A Francuzi jakoś żyją (może te
szlachetne pleśnie nie wytwarzają tych toksyn) :-) Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 09:39:38
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?> t...@p...onet.pl napisal(a):
>
> >Dawno, dawno temu moja Mama robiła tak:
> >1. Pokrojony w plastry twaróg kładła w ciepłym miejscu, aż zgliwiał (pokrył
się
>
> **********
> >pleśnią i w przekroju stracił biały kolor) Zykując "zapaszek":-)czas o ile
> *******
>
> A ja jestem bardzo ciekaw jak to wlasciwie jest z taka plesnia pod
> wzgledem zdrowotnym....
>
> --
> Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
> "Every day I make the world a little bit worse."
>
Przesmażasz potem dość długo w wysokiej temperaturze...
Ja do tej pory żyję
Pozdr.
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 16:20:30
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?t...@p...onet.pl napisal(a):
>> A ja jestem bardzo ciekaw jak to wlasciwie jest z taka plesnia pod
>> wzgledem zdrowotnym....
>>
>Przesmażasz potem dość długo w wysokiej temperaturze...
To pomaga? Mi sie wydawalo, ze plesn jakies toksyny produkuje.
>Ja do tej pory żyję
Zyjacy palacze takze zyja ;--).
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 16:33:06
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?
Użytkownik "Marcin" <M...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ba9t5q$fr8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam dużo białego wiejskiego tłustego świetnego sera (moja żona robi
świetny
> ser ), znudziły mi się już pasty, pierogi z serem, serniki. Poszukuje
> przepisów na utrwalenie sera, może jakieś wędzenie smażenie lub coś
takiego.
Ser do miski, widelcem, lyzka czymkolwiek rozkruszyc go, na drobno, dodac
sporo smietany, do tego rzodkiewka, szczypiorek lub cebula (ze szypiorkiem
kolorowe bardziej). Posolic, mozna popieprzyc i wcinac z chlebem
posmarowanym maslem.
Albo
ser baaardzo drobno rozgniesc, mozna przez maszynke przepuscic, do tego
dodac markaryny (tak zbey bylo smarowne), koncentratu pomidorowego do
smaku - musi byc pomidorowe ;), przyprawic sola, pieprzem, papryka ostra,
slodka.. i taka paste nakladac na chleb
kiedys tato zrobil paste z zera bialego i szczypiorku (zmielonego w
maszynce) ;) ale sam wyglad odstrasza ;))))
Ugotowac makaron - swiderki, muszelki, kolanka (jakis grubszy), ser bialy
rozgniesc, ale nie powinien byc drobny, trzeba czuc , ze sie je ser bialy :)
mozna wymieszac od razu z cukrem, cukrem waniliowym, posypac cieply makaron
(lub od razu w garnku czy misce wymieszac z serem) i na koniec, jesli kto
hcce, mozna posypac jeszcze cukrem
jak cos sobie smacznego przypomne to napisze
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 17:11:02
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości news:eqshcvgj69m9iu7fpmmmejbkgroehpk9mt@4ax.com...
> t...@p...onet.pl napisal(a):
>
> >> A ja jestem bardzo ciekaw jak to wlasciwie jest z taka plesnia pod
> >> wzgledem zdrowotnym....
> >>
> >Przesmażasz potem dość długo w wysokiej temperaturze...
>
> To pomaga? Mi sie wydawalo, ze plesn jakies toksyny produkuje.
Niejaki Fleming odkrył dzięki pleśni penicylinę
Łasuch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 18:13:14
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?Łasuch napisal(a):
>> >> A ja jestem bardzo ciekaw jak to wlasciwie jest z taka plesnia pod
>> >> wzgledem zdrowotnym....
>> >>
>> >Przesmażasz potem dość długo w wysokiej temperaturze...
>>
>> To pomaga? Mi sie wydawalo, ze plesn jakies toksyny produkuje.
>Niejaki Fleming odkrył dzięki pleśni penicylinę
No i?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 18:19:43
Temat: Re: Ser (twaróg ) biały co z nim robić ?
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości news:dl7icvgr6u3vq14hss1egssvot9tafe9rk@4ax.com...
> >Niejaki Fleming odkrył dzięki pleśni penicylinę
> No i?
No i... mamy penicyline, a inni nie musieli juz myslec jak ja wynalezc :))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |