« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-07 12:07:16
Temat: SernikWitam!
Wprawdzie w przypadku biszkoptu debiutowalam, ale za to mam na swoim koncie
pyszny sernik;)
Sernikiem zachwyca sie cala moja rodzina, glownie dlatego, ze ma ma
ordynarnego posmaku, tylko smakuje delikatnie smietankowo. A oto przepis:
Spod:
3 szklanki maki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 zoltka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 lyzeczka smalcu
1 olejek (esencja) smietankowy
Margaryne roztopic w garnuszku, przestudzic. I wszystkie skladniki zagniesc
dodajac ostudzona margaryne. Powstala mase wylozyc na blache uprzednio
wysmarowana tluszczem i posypana zwykla maka.
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 zoltka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku smietankowym na pol litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Skladniki masy wymieszac mikserem. Na koniec ubic 3 bialka i wmieszac je w
mase lyzka, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubic pozostale 3 bialka (zostaly ze
spodu). Pod koniec ubijania dodac 1/2 szklanki cukru pudru i 1 lyzeczke maki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjac sernik z pieca i
rozprowadzic mase bialkowa na powierzchni sernika. Wlozyc sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia bialkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladowa:
wg. wlasnego przepisu, lub troche lejaca polewa wg. mojego:
2 lyzki tluszczu
2 lyzki smietany 18%
4 lyzki cukru
2 lyzki kakao
Najpierw rozpuscic tluszcz, dodac do niego smietane mieszajac zwawo, a
nastepnie reszte skladnikow.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
Sernik nadaje sie na duza blache.
owieczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |