Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Niteczka" <n...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sernik
Date: Mon, 7 Jan 2002 13:07:16 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 60
Message-ID: <1...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-2.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 1010405801 18996 62.148.64.2 (7 Jan 2002 12:16:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2002 12:16:41 GMT
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90547
Ukryj nagłówki
Witam!
Wprawdzie w przypadku biszkoptu debiutowalam, ale za to mam na swoim koncie
pyszny sernik;)
Sernikiem zachwyca sie cala moja rodzina, glownie dlatego, ze ma ma
ordynarnego posmaku, tylko smakuje delikatnie smietankowo. A oto przepis:
Spod:
3 szklanki maki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 zoltka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 lyzeczka smalcu
1 olejek (esencja) smietankowy
Margaryne roztopic w garnuszku, przestudzic. I wszystkie skladniki zagniesc
dodajac ostudzona margaryne. Powstala mase wylozyc na blache uprzednio
wysmarowana tluszczem i posypana zwykla maka.
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 zoltka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku smietankowym na pol litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Skladniki masy wymieszac mikserem. Na koniec ubic 3 bialka i wmieszac je w
mase lyzka, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubic pozostale 3 bialka (zostaly ze
spodu). Pod koniec ubijania dodac 1/2 szklanki cukru pudru i 1 lyzeczke maki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjac sernik z pieca i
rozprowadzic mase bialkowa na powierzchni sernika. Wlozyc sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia bialkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladowa:
wg. wlasnego przepisu, lub troche lejaca polewa wg. mojego:
2 lyzki tluszczu
2 lyzki smietany 18%
4 lyzki cukru
2 lyzki kakao
Najpierw rozpuscic tluszcz, dodac do niego smietane mieszajac zwawo, a
nastepnie reszte skladnikow.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
Sernik nadaje sie na duza blache.
owieczka
|