Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik z Marsa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik z Marsa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 216


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2010-12-19 21:11:35

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> W dniu 2010-12-19 21:32, Paulinka pisze:
>
>> Mama jak się dowiedziała, że z braku laku zmiksowałam zwykłym mikserem
>> wołowinę na pierogi z mięsem
>
> Ja tak cały czas robię! Najlepszy sposób. ;)

No widzisz, a moja mama mało zawału nie dostała. BTW niedługo potem
dostałam oryginalną brytfankę od babci, bo się dowiedziały, że gulasz
robię w garnku ;)

>> Pamiętam, jak nie mogła przeżyć, że mam garnki aluminiowe, bo przecież
>> wg niej warzywa tracą witaminy w takim ustrojstwie, zostałam obdarowana
>> zestawem klasycznych emaliowanych garnków :)
>> A w tym roku, jak co roku mogę się założyć, że od taty dostanę kolejną
>> książkę kucharską ;)
>
> Tylko nie garnki pod choinkę od męża, bo XL by tego nie przepuściła. ;)

Tż lubi moją kuchnię, ale to normalny człowiek, obdarowuje mnie
absolutnie niepraktycznymi rzeczami :)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2010-12-19 21:12:15

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2010-12-19 20:19, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-12-19 20:14, krys pisze:
>> Aicha wrote:
>>> W dniu 2010-12-19 19:48, krys pisze:
>>>
>>>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy przy
>>>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>>>
>>>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>>>
>>> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.
>>
>> Ja nie widziałam, ja czytam składy. Niedługo zostanę Amishem przez to.
>
> Sęk w tym, że na składzie jest przeważnie podane: ser, serwatka, ew.
> śmietana albo masło.
>
> Ale ja też się już wycofuję z kupowania tego, przynajmniej w celach
> wypiekowych. Na jakieś pasty się nadaje, chociaż też już coraz rzadziej
> korzystam. O wiele lepiej kupić zwykły biały ser i samemu rozdrobnić.

A widzisz, ja zwykle używam albo taki z Kauflandu twaróg (marka
K-Classic), albo z InterMarche (ale nazwy nie pamiętam, w 500gramowych
pojemnikach). I jeszcze mi nigdy w trakcie miksowania (na najwyższych
obrotach miksera) nie zrzedło. A sernik na zimno robię raz w tygodniu.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2010-12-19 21:14:35

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2010-12-19 21:17, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> medea pisze:
>> W dniu 2010-12-19 20:38, Paulinka pisze:
>>> medea pisze:
>>>
>>>> Ja ubijam mikserem, specjalną końcówką, ale śmietana musi być
>>>> PORZĄDNIE schłodzona (minimum 12 godzin wcześniej w lodówce, najlepiej
>>>> kupić już z lodówki) i 36% koniecznie. Inna się nie ubija,
>>>> przynajmniej u mnie.
>>>
>>> A naczynie, w którym się ubija śmietankę może mieć znaczenie? Ja
>>> ostatnio ubijałam w metalowej misce, no i wyszła breja.
>>
>> Nie wiem. Ja ubijam w plastikowym kubeczku z zestawu od blendera.
>
> Moja mama zawsze ubijała ręcznie trzepaczką w jakimś plastikowym
> naczyniu, potem przerzuciła się na mikser i ubijała w takim dużym
> słoiku, a ostatnio ubija w malakserze. Tylko, że jej zawsze wszystko
> wychodzi, nawet jak raz na ruski rok się zdarzy zakalec, to też jest
> smaczny ;)

Ba, mnie zdarzało się ubijać śmietanę w słoiku zakręconym, metodą
potrząsania. Metoda o tyle skuteczna, ale ręka może zaboleć.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2010-12-19 21:15:11

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: panta_rei <j...@c...to.znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 19.12.2010 Paulinka <p...@w...pl> napisał/a:
>
>>> Na blogu naszej koleżanki z p.s.d. Lii kiedyś znalazłam fajny przepis.
>>> Placki tortilli smaruje się serkiem homogenizowanym, na to kładzie się
>>> wędzone plastry łososia i zielony ogórek. Wszystko się razem zawija,
>>> tnie tak jak kopytka i przekłuwa wykałaczką. Proste i pyszne.
>
> Polecam. Proste, smaczne i efektownie wygląda.
>

Fajny dip można z twarogu zrobić
twaróg + bita śmietana + chrzan wymieszać w dowolnych proporcjach, musi
być dość gęsty a jak na dłuższe poleżenie na stole to można jakiś
utrwalacz dać (żelatyna?)

Świetnie nadaje się do wędlin, można roladki z szynki i tego dipu
zrobić.

Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2010-12-19 21:16:28

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2010-12-19 20:02, niebożę Stokrotka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Ciastka rozgniatamy w misce na proszek (ja zn?ca?am si? nad nimi
>> t?uczkiem :)) po czym dodajemy do nich roztopione mas?o i tak? mas?
>> wyk?adamy tortownic? na dnie i po bokach. Wk?adamy do lod?wki.
> Roztopione mas?o do ciasta na zimno?
> Nie znam si?, ale mi to nie pasuje. Mo?e mia?o by? mi?kkie?

Nie no, można ciastka spróbować skleić gumą. Do żucia albo arabską.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2010-12-19 21:18:46

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: panta_rei <j...@c...to.znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 19.12.2010 medea <x...@p...fm> napisał/a:
> W dniu 2010-12-19 21:38, Paulinka pisze:
>
>> A tutaj źródło :
>> http://iskanna.jogger.pl/2009/12/11/tortilla-z-wedzo
nym-lososiem/
>
> Dzięki. Może zrobię jako przekąskę świąteczną, akurat kupiłam kilka
> opakowań łososia wędzonego.

Rolada z łososia ze szpinakiem, polecam gorąco bo pyszna
http://www.naobcasach.pl/a.4089.Rolada_ze_szpinakiem
_i_lososiem.html
Nie musi być Almette, zwykły twaróg zmiksowany wystarczy. Łososia to
najlepiej z tego tłuszczu jakoś odsączyć, ze swojskim lepsze wychodzi ;)

Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18" E:19°49'31" jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2010-12-19 21:19:20

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:
> Dnia 2010-12-19 21:17, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>> medea pisze:
>>> W dniu 2010-12-19 20:38, Paulinka pisze:
>>>> medea pisze:
>>>>
>>>>> Ja ubijam mikserem, specjalną końcówką, ale śmietana musi być
>>>>> PORZĄDNIE schłodzona (minimum 12 godzin wcześniej w lodówce, najlepiej
>>>>> kupić już z lodówki) i 36% koniecznie. Inna się nie ubija,
>>>>> przynajmniej u mnie.
>>>>
>>>> A naczynie, w którym się ubija śmietankę może mieć znaczenie? Ja
>>>> ostatnio ubijałam w metalowej misce, no i wyszła breja.
>>>
>>> Nie wiem. Ja ubijam w plastikowym kubeczku z zestawu od blendera.
>>
>> Moja mama zawsze ubijała ręcznie trzepaczką w jakimś plastikowym
>> naczyniu, potem przerzuciła się na mikser i ubijała w takim dużym
>> słoiku, a ostatnio ubija w malakserze. Tylko, że jej zawsze wszystko
>> wychodzi, nawet jak raz na ruski rok się zdarzy zakalec, to też jest
>> smaczny ;)
>
> Ba, mnie zdarzało się ubijać śmietanę w słoiku zakręconym, metodą
> potrząsania. Metoda o tyle skuteczna, ale ręka może zaboleć.

LOL nawet moje innowacyjne podejście do kuchni, by tego chyba nie
wymyśliło ;)

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2010-12-19 21:20:58

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2010-12-19 22:08, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-12-19 21:32, Paulinka pisze:
>
>> Mama jak się dowiedziała, że z braku laku zmiksowałam zwykłym mikserem
>> wołowinę na pierogi z mięsem
>
> Ja tak cały czas robię! Najlepszy sposób. ;)
>
>> Pamiętam, jak nie mogła przeżyć, że mam garnki aluminiowe, bo przecież
>> wg niej warzywa tracą witaminy w takim ustrojstwie, zostałam obdarowana
>> zestawem klasycznych emaliowanych garnków :)
>> A w tym roku, jak co roku mogę się założyć, że od taty dostanę kolejną
>> książkę kucharską ;)
>
> Tylko nie garnki pod choinkę od męża, bo XL by tego nie przepuściła. ;)

Tak. Już planuję wyrzucić te keksówki, co je od
Mikołaja/Gwiazdora/Aniełka dostanę.

Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2010-12-19 21:23:06

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-19 22:12, Qrczak pisze:

> A widzisz, ja zwykle używam albo taki z Kauflandu twaróg (marka
> K-Classic), albo z InterMarche (ale nazwy nie pamiętam, w 500gramowych
> pojemnikach).

Problem w tym, że ani Kauflanda, ani Intermarche nie mam w okolicy.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2010-12-20 07:34:28

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał
>
>>>>> Ja piszę o wszystkich serach tzw. sernikowych, czyli mielonych,
>>>>> sprzedawanych w kubeczkach. Wypróbowałam różne rodzaje i każdy
>>>>> przy
>>>>> miksowaniu mikserem robi się rzadki.
>>>>
>>>> Aha. To ja takich nie nabywam.
>>>
>>> Ja też nie. Widziałam, z czego się je robi.
>>
>> Z?
>
> Resztek po pakowaniu twarogu w kostki.

Co w tym złego? To taki sam twaróg.

> Niekoniecznie zaraz po zapakowaniu.

A tego to nie możesz być pewna nigdy. Ten ser w kostkach też może
leżeć zbyt długo albo w nieodpowiedznich warunkach, choćby w sklepie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 20 ... 22


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Borowiki i maślaki suszone: gramy na szklanki - ile?
Zaczytane z newsletter'a
Szczyt perwersji !
mąka pytlowa
kapusta z grochem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »