| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-19 18:33:16
Temat: SlimakiMozna znalezc w sieci sporo przepisow odnosnie przygotowania tych
zwierzaczkow,moze ktos ma swoje sprawdzone przepisy , a jest teraz czas na
winniczki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-19 19:46:15
Temat: Re: Slimaki"yuras" <p...@g...com> wrote in message
news:f2ngmr$84b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mozna znalezc w sieci sporo przepisow odnosnie przygotowania tych
> zwierzaczkow,moze ktos ma swoje sprawdzone przepisy , a jest teraz czas na
> winniczki.
Kupiłem kiedyś w supermarkecie gotowe, mrożone ślimaki tylko do podgrzania.
Moim zdaniem to pomyłka. Ślimaka w muszli jest tak około 1 cm, bo się
strasznie kurczy w czasie gotowania. Nie najesz się tym, a drogie to
strasznie i smakowo nic szczególnego. Żabie udka to samo. Smakują jak
wysuszona ryba i mięsa jest prawie nic. Wolę nasze schabowe :-)
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-19 20:35:10
Temat: Re: Slimaki
Użytkownik "Sanctum Officium" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f2nk6g$327$1@inews.gazeta.pl...
>>
> Kupiłem kiedyś w supermarkecie gotowe, mrożone ślimaki tylko do
> podgrzania.
> Moim zdaniem to pomyłka. Ślimaka w muszli jest tak około 1 cm, bo się
> strasznie kurczy w czasie gotowania. Nie najesz się tym, a drogie to
> strasznie i smakowo nic szczególnego. Żabie udka to samo. Smakują jak
> wysuszona ryba i mięsa jest prawie nic. Wolę nasze schabowe :-)
Moze i tak ,kiedys bylem czestowany takim czyms oslizgłym i nazywało sie to
owoce morza. Ostatnio bylem tez na wiosce gdzie jest zatrzesienie slimakow
winniczkow i postanowilismy sobie zrobic uczte ze slimaczkami. Znalazlem
przepis na pierogi ze slimakami po polsku i w nastepny weekend, czytaj wolne
dni , bede w lasach kolo granicy zajadał sie pierogami ze slimakami i
popijal polska wodeczka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-19 22:48:43
Temat: Re: Slimaki
> Ostatnio bylem tez na wiosce gdzie jest zatrzesienie slimakow
> winniczkow i postanowilismy sobie zrobic uczte ze slimaczkami. Znalazlem
> przepis na pierogi ze slimakami po polsku i w nastepny weekend, czytaj wolne
> dni , bede w lasach kolo granicy zajadał sie pierogami ze slimakami i
> popijal polska wodeczka.
Skoro masz ślimaków pod dostatkiem to możesz
poeksperymentować. Ja takich rzeczy nie jadam. A przepisy z
sieci w swoich przepastnych zbiorach posiadam dwa. Jeden
rzekomo kuchni wegierskiej a drugi rzekomo - francuskiej.
Ślimaki nadziewane - kuchnia węgierska
4 tuziny ślimaków
40 g masła
2 sardynki w oleju
10-15 ziarenek pieprzu
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 marchew
szczypta pieprzu
1 pietruszka
1 łyżka tartej bułki
plaster selera
brązowy sos
Ślimaki kilka razy dokładnie umyć, wciąż zmieniając wodę, i
ugotować je w osolonej wodzie razem z oczyszczoną
włoszczyzną i pieprzem ziarnistym. Wylać na sito i wyjąć z
nich mięso. Skorupki wewnątrz starannie oczyścić solą i
dobrze wypłukać. Głowy i ogony ślimaków: odciąć, tułowie
oczyścić ze śluzu, drobno pokrajać i udusić na maśle.
Następnie wymieszać je starannie z drobno pokrajanymi
sardynkami, tartą bułką, kwaśną śmietaną, solą i pieprzem i
uzyskaną masą napełniać skorupki. Skorupki otworem do góry
wstawić do brytfanki i zapiec w piekarniku. Podawać na stół
z brązowym sosem.
SLIMAKI (WINNICZKI) W SKORUPKACH Francja
48 sztuk slimakow
250g masla
5 zabkow czosnku
3 marchewki
1 maly seler
0,5l wytrawnego bialego wina
tymianek
sol
pieprz
nac pietruszki
Slimaki poddane glodowce przez 48 godzin dobrze wymyc,
zmieniajac czesto wode i dodajac do niej, w koncowej fazie
troche octu.
W przykrytym naczyniu gotowac 1 godz. wino zmieszane z woda
w proporcji 1:1, dodajac marchew, seler oraz ziola i sol.
W osobnym naczyniu gotowac 15 minut wymyte slimaki w lekko
osolonej wodzie, a nastepnie wrzucic je na chwile do zimnej
wody, wyjac ze skorupek i usunac czarny odwlok.
Jadalna czesc slimakow wlozyc do winnego wywaru, uprzednio
przecedzonego i gotowac 3 godziny na najmniejszym ogniu.
W cieplej wodzie dobrze wymyc skorupki.
Wymieszac roztarty czosnek, posiekana czesc nac pietruszki i
maslo.
Wymyte skorupki nadziewac najpierw maslanym farszem, pozniej
wlozyc ugotowanego slimaka, przykrywajac go znowu farszem z
masla.
Zapiec krotko w piekarniku na pozostalym masle czosnkowym,
ulozywszy skorupki otworem do gory.
Podawac natychmiast.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-19 23:36:03
Temat: Re: Slimakia może omlet ze ślimakami?
Omlet ze ślimakami (Lumache in frittata)
Czas przyrządzania - około 20 minut, czas przygotowania
ślimaków - około 4 godzin.
20 ślimaków winniczków
200 g boćwiny (łodygi lub liście)
4 jajka
4 liście bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka tartego parmezanu
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Ślimaki oczyścić, wymyć i wrzucić na wrzątek. Następnie
wyjąć je z muszelek i starannie oczyścić. W odpowiednim
naczyniu roztrzepać jajka, dodać ugotowane, odsączone i
pokrojone łodygi boćwiny, natkę pietruszki, czosnek,
posiekaną bazylię, parmezan. Przyprawić solą i pieprzem, a
następnie do naczynia włożyć ślimaki i całość wymieszać.
Omlet smażyć z obu stron na patelni z wrzącą oliwą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-20 05:39:27
Temat: Re: Slimakiyuras napisał(a):
... Znalazlem przepis na pierogi ze slimakami po polsku i w nastepny
weekend, czytaj wolne
> dni , bede w lasach kolo granicy zajadał sie pierogami ze slimakami i
> popijal polska wodeczka.
>
>
Coś mi się wydaje, że ślimaki powinny być przez tydzień poddane
głodówce, żeby... wiadomo, one wszystko wolno.
DOpiero potem przystępuje się do b. praco-czasochłonnych działań. Tak
więC powinieneś był już w ub. tygdoniu nałapać ślimaków, i w koszu
poddać głodówce. A potem przez całą sobotę działać, żeby w niedzielę po
mszy najeść się pierogów.
Ale zestaw - swoją drogą - dziwaczny: pierogi /polskie/ i ślimaki
/bardzo niepolskie/?
JO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-20 06:01:27
Temat: Re: Slimaki
Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f2omub$4fr$1@news.dialog.net.pl...
> yuras napisał(a):
> Ale zestaw - swoją drogą - dziwaczny: pierogi /polskie/ i ślimaki /bardzo
> niepolskie/?
http://www.restaurants.pl/przepisy/obiadinaczej/slim
aki_pierogi.htm
Pierogi ze ślimakami po polsku
Trzeba znajść ślimaka dorodnego, gabarytu orzecha włoskiego. Należy go tak
długo topić, by szlam z niego w dużej mierze wypłoszyć. W kamionkę je
wszystkie ułożyć, by obficie grubą solą przełożyć. Denkiem je przykrywając
by musiały zawracać uciekając. Pozostawić je przez czas długi, pozbywając
się szlamu z tuszek dużych. Wypłukać je kilkakrotnie obficie by szlam
ściągnąć całkowicie. Sparzyć w garze należycie pamiętając by były w muszlach
skryte całkowicie. Zlać przez sito odcedzając wodę, spłukać ostudzając.
Wyciągnąć poza domostwa progi i obmyć bo przecież brudne miały nogi. Ziela
trochę ze dwa liście, trzy goździki, sól w zamyśle, jedną dymkę oczywiście,
zalać wodą zagotować by ślimaki móc gotować. Czas wysadki dwie godziny,
ślimak będzie już zjadliwy.
s k ł a d n i k i (6 porcji):
pierogi:
. ślimaki gotowane 200 g
. śmietana 30% 50 g
. bułka tarta 50 g
. masło 50 g
. czosnek 5 ząbków
. natka pietruszki 1/2 pęczka
. cytryna 1/2 sztuki
. sól, pieprz biały
. ciasto pierogowe
sos:
. śmietana 30% 300 g
. cebula szalotka 100 g
. wino białe 150 g
. masło 50 g
. czosnek 2 ząbki
. szczypiorek 1/2 pęczka
Ślimaki, śmietanę, bułkę, masło, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny
zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą z pieprzem. Z ciasta i powstałego
farszu sporządzić pierogi, gotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i
pieprzem. Zalać winem, zredukować o 50%, dolać śmietanę i zredukować do
zagęszczenia, przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek.
Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Juraszewski.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-20 06:14:07
Temat: Re: Slimaki>
> Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f2omub$4fr$1@news.dialog.net.pl...
> > yuras napisał(a):
> > Ale zestaw - swoją drogą - dziwaczny: pierogi /polskie/ i ślimaki /bardzo
> > niepolskie/?
> http://www.restaurants.pl/przepisy/obiadinaczej/slim
aki_pierogi.htm
> Pierogi ze ślimakami po polsku
> Trzeba znajść ślimaka dorodnego, gabarytu orzecha włoskiego. Należy go tak
> długo topić, by szlam z niego w dużej mierze wypłoszyć. W kamionkę je
> wszystkie ułożyć, by obficie grubą solą przełożyć. Denkiem je przykrywając
> by musiały zawracać uciekając. Pozostawić je przez czas długi, pozbywając
> się szlamu z tuszek dużych. Wypłukać je kilkakrotnie obficie by szlam
> ściągnąć całkowicie. Sparzyć w garze należycie pamiętając by były w muszlach
> skryte całkowicie. Zlać przez sito odcedzając wodę, spłukać ostudzając.
> Wyciągnąć poza domostwa progi i obmyć bo przecież brudne miały nogi. Ziela
> trochę ze dwa liście, trzy goździki, sól w zamyśle, jedną dymkę oczywiście,
> zalać wodą zagotować by ślimaki móc gotować. Czas wysadki dwie godziny,
> ślimak będzie już zjadliwy.
> s k ł a d n i k i (6 porcji):
> pierogi:
> . ślimaki gotowane 200 g
> . śmietana 30% 50 g
> . bułka tarta 50 g
> . masło 50 g
> . czosnek 5 ząbków
> . natka pietruszki 1/2 pęczka
> . cytryna 1/2 sztuki
> . sól, pieprz biały
> . ciasto pierogowe
> sos:
> . śmietana 30% 300 g
> . cebula szalotka 100 g
> . wino białe 150 g
> . masło 50 g
> . czosnek 2 ząbki
> . szczypiorek 1/2 pęczka
> Ślimaki, śmietanę, bułkę, masło, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny
> zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą z pieprzem. Z ciasta i powstałego
> farszu sporządzić pierogi, gotować w osolonej wodzie.
> Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i
> pieprzem. Zalać winem, zredukować o 50%, dolać śmietanę i zredukować do
> zagęszczenia, przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek.
>
>
O tak! Rewelka! Rób, rób. Na pewno bedzie super.
Ja jestem smakoszką owoców morza. I polecam zwłaszcza jeżeli w przepisie widzie,
że jest masło i czosnek w połączeniu ze ślimakami
>
> Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Juraszewski.
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-21 01:04:04
Temat: Re: SlimakiWitaj yuras,
> Mozna znalezc w sieci sporo przepisow odnosnie przygotowania tych
> zwierzaczkow,moze ktos ma swoje sprawdzone przepisy , a jest teraz czas na
> winniczki.
Jeszcze jest - w czerwcu wchodzi okres ochronny.
W TV była krótka rozmowa z szefem kuchni jakiejś restauracji - mówił,
że najlepsze są zawinięte w boczek i usmażone w głębokim oleju.
--
Pozdrowienia,
Nerissa
--
Opole - Miasto Bez Granic.
http://www.opole.pl - tu znajdziesz nowe miejsca, nowe moÂżliwoÂści, nowe
inspiracje...
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-21 02:27:24
Temat: Re: Slimaki
"yuras" <p...@g...com> wrote in message
news:f2ngmr$84b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mozna znalezc w sieci sporo przepisow odnosnie przygotowania tych
> zwierzaczkow,moze ktos ma swoje sprawdzone przepisy , a jest teraz czas na
> winniczki.
Ugotować, oczyścić, wrzucić do śmietany i poddusić z cebulą...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |