Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Rablinka <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Slimaki
Date: Sun, 20 May 2007 00:48:43 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 71
Sender: r...@8...160.121.2
Message-ID: <f2nusc$gbs$1@news.wp.pl>
References: <f2ngmr$84b$1@nemesis.news.tpi.pl> <f2nk6g$327$1@inews.gazeta.pl>
<f2nn3l$43t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1179614925 16764 82.160.121.2 (19 May 2007 22:48:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 May 2007 22:48:45 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <f2nn3l$43t$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000741-4, 2007-05-18), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296667
Ukryj nagłówki
> Ostatnio bylem tez na wiosce gdzie jest zatrzesienie slimakow
> winniczkow i postanowilismy sobie zrobic uczte ze slimaczkami. Znalazlem
> przepis na pierogi ze slimakami po polsku i w nastepny weekend, czytaj wolne
> dni , bede w lasach kolo granicy zajadał sie pierogami ze slimakami i
> popijal polska wodeczka.
Skoro masz ślimaków pod dostatkiem to możesz
poeksperymentować. Ja takich rzeczy nie jadam. A przepisy z
sieci w swoich przepastnych zbiorach posiadam dwa. Jeden
rzekomo kuchni wegierskiej a drugi rzekomo - francuskiej.
Ślimaki nadziewane - kuchnia węgierska
4 tuziny ślimaków
40 g masła
2 sardynki w oleju
10-15 ziarenek pieprzu
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 marchew
szczypta pieprzu
1 pietruszka
1 łyżka tartej bułki
plaster selera
brązowy sos
Ślimaki kilka razy dokładnie umyć, wciąż zmieniając wodę, i
ugotować je w osolonej wodzie razem z oczyszczoną
włoszczyzną i pieprzem ziarnistym. Wylać na sito i wyjąć z
nich mięso. Skorupki wewnątrz starannie oczyścić solą i
dobrze wypłukać. Głowy i ogony ślimaków: odciąć, tułowie
oczyścić ze śluzu, drobno pokrajać i udusić na maśle.
Następnie wymieszać je starannie z drobno pokrajanymi
sardynkami, tartą bułką, kwaśną śmietaną, solą i pieprzem i
uzyskaną masą napełniać skorupki. Skorupki otworem do góry
wstawić do brytfanki i zapiec w piekarniku. Podawać na stół
z brązowym sosem.
SLIMAKI (WINNICZKI) W SKORUPKACH Francja
48 sztuk slimakow
250g masla
5 zabkow czosnku
3 marchewki
1 maly seler
0,5l wytrawnego bialego wina
tymianek
sol
pieprz
nac pietruszki
Slimaki poddane glodowce przez 48 godzin dobrze wymyc,
zmieniajac czesto wode i dodajac do niej, w koncowej fazie
troche octu.
W przykrytym naczyniu gotowac 1 godz. wino zmieszane z woda
w proporcji 1:1, dodajac marchew, seler oraz ziola i sol.
W osobnym naczyniu gotowac 15 minut wymyte slimaki w lekko
osolonej wodzie, a nastepnie wrzucic je na chwile do zimnej
wody, wyjac ze skorupek i usunac czarny odwlok.
Jadalna czesc slimakow wlozyc do winnego wywaru, uprzednio
przecedzonego i gotowac 3 godziny na najmniejszym ogniu.
W cieplej wodzie dobrze wymyc skorupki.
Wymieszac roztarty czosnek, posiekana czesc nac pietruszki i
maslo.
Wymyte skorupki nadziewac najpierw maslanym farszem, pozniej
wlozyc ugotowanego slimaka, przykrywajac go znowu farszem z
masla.
Zapiec krotko w piekarniku na pozostalym masle czosnkowym,
ulozywszy skorupki otworem do gory.
Podawac natychmiast.
|