Data: 2007-05-20 06:01:27
Temat: Re: Slimaki
Od: "yuras" <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f2omub$4fr$1@news.dialog.net.pl...
> yuras napisał(a):
> Ale zestaw - swoją drogą - dziwaczny: pierogi /polskie/ i ślimaki /bardzo
> niepolskie/?
http://www.restaurants.pl/przepisy/obiadinaczej/slim
aki_pierogi.htm
Pierogi ze ślimakami po polsku
Trzeba znajść ślimaka dorodnego, gabarytu orzecha włoskiego. Należy go tak
długo topić, by szlam z niego w dużej mierze wypłoszyć. W kamionkę je
wszystkie ułożyć, by obficie grubą solą przełożyć. Denkiem je przykrywając
by musiały zawracać uciekając. Pozostawić je przez czas długi, pozbywając
się szlamu z tuszek dużych. Wypłukać je kilkakrotnie obficie by szlam
ściągnąć całkowicie. Sparzyć w garze należycie pamiętając by były w muszlach
skryte całkowicie. Zlać przez sito odcedzając wodę, spłukać ostudzając.
Wyciągnąć poza domostwa progi i obmyć bo przecież brudne miały nogi. Ziela
trochę ze dwa liście, trzy goździki, sól w zamyśle, jedną dymkę oczywiście,
zalać wodą zagotować by ślimaki móc gotować. Czas wysadki dwie godziny,
ślimak będzie już zjadliwy.
s k ł a d n i k i (6 porcji):
pierogi:
. ślimaki gotowane 200 g
. śmietana 30% 50 g
. bułka tarta 50 g
. masło 50 g
. czosnek 5 ząbków
. natka pietruszki 1/2 pęczka
. cytryna 1/2 sztuki
. sól, pieprz biały
. ciasto pierogowe
sos:
. śmietana 30% 300 g
. cebula szalotka 100 g
. wino białe 150 g
. masło 50 g
. czosnek 2 ząbki
. szczypiorek 1/2 pęczka
Ślimaki, śmietanę, bułkę, masło, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny
zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą z pieprzem. Z ciasta i powstałego
farszu sporządzić pierogi, gotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i
pieprzem. Zalać winem, zredukować o 50%, dolać śmietanę i zredukować do
zagęszczenia, przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek.
Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Juraszewski.
|