Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Slimaki Re: Slimaki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Slimaki

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-05-20 06:01:27
Temat: Re: Slimaki
Od: "yuras" <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f2omub$4fr$1@news.dialog.net.pl...
> yuras napisał(a):
> Ale zestaw - swoją drogą - dziwaczny: pierogi /polskie/ i ślimaki /bardzo
> niepolskie/?
http://www.restaurants.pl/przepisy/obiadinaczej/slim
aki_pierogi.htm
Pierogi ze ślimakami po polsku
Trzeba znajść ślimaka dorodnego, gabarytu orzecha włoskiego. Należy go tak
długo topić, by szlam z niego w dużej mierze wypłoszyć. W kamionkę je
wszystkie ułożyć, by obficie grubą solą przełożyć. Denkiem je przykrywając
by musiały zawracać uciekając. Pozostawić je przez czas długi, pozbywając
się szlamu z tuszek dużych. Wypłukać je kilkakrotnie obficie by szlam
ściągnąć całkowicie. Sparzyć w garze należycie pamiętając by były w muszlach
skryte całkowicie. Zlać przez sito odcedzając wodę, spłukać ostudzając.
Wyciągnąć poza domostwa progi i obmyć bo przecież brudne miały nogi. Ziela
trochę ze dwa liście, trzy goździki, sól w zamyśle, jedną dymkę oczywiście,
zalać wodą zagotować by ślimaki móc gotować. Czas wysadki dwie godziny,
ślimak będzie już zjadliwy.
s k ł a d n i k i (6 porcji):
pierogi:
. ślimaki gotowane 200 g
. śmietana 30% 50 g
. bułka tarta 50 g
. masło 50 g
. czosnek 5 ząbków
. natka pietruszki 1/2 pęczka
. cytryna 1/2 sztuki
. sól, pieprz biały
. ciasto pierogowe
sos:
. śmietana 30% 300 g
. cebula szalotka 100 g
. wino białe 150 g
. masło 50 g
. czosnek 2 ząbki
. szczypiorek 1/2 pęczka
Ślimaki, śmietanę, bułkę, masło, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny
zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą z pieprzem. Z ciasta i powstałego
farszu sporządzić pierogi, gotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i
pieprzem. Zalać winem, zredukować o 50%, dolać śmietanę i zredukować do
zagęszczenia, przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek.








Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Juraszewski.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.05 hani
21.05 Nerissa
21.05 Panslavista
21.05 Tatiana
21.05 permentator
22.05 Tatiana
29.05 thorre
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem