Data: 2007-05-20 06:14:07
Temat: Re: Slimaki
Od: "hani" <h...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Użytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f2omub$4fr$1@news.dialog.net.pl...
> > yuras napisał(a):
> > Ale zestaw - swoją drogą - dziwaczny: pierogi /polskie/ i ślimaki /bardzo
> > niepolskie/?
> http://www.restaurants.pl/przepisy/obiadinaczej/slim
aki_pierogi.htm
> Pierogi ze ślimakami po polsku
> Trzeba znajść ślimaka dorodnego, gabarytu orzecha włoskiego. Należy go tak
> długo topić, by szlam z niego w dużej mierze wypłoszyć. W kamionkę je
> wszystkie ułożyć, by obficie grubą solą przełożyć. Denkiem je przykrywając
> by musiały zawracać uciekając. Pozostawić je przez czas długi, pozbywając
> się szlamu z tuszek dużych. Wypłukać je kilkakrotnie obficie by szlam
> ściągnąć całkowicie. Sparzyć w garze należycie pamiętając by były w muszlach
> skryte całkowicie. Zlać przez sito odcedzając wodę, spłukać ostudzając.
> Wyciągnąć poza domostwa progi i obmyć bo przecież brudne miały nogi. Ziela
> trochę ze dwa liście, trzy goździki, sól w zamyśle, jedną dymkę oczywiście,
> zalać wodą zagotować by ślimaki móc gotować. Czas wysadki dwie godziny,
> ślimak będzie już zjadliwy.
> s k ł a d n i k i (6 porcji):
> pierogi:
> . ślimaki gotowane 200 g
> . śmietana 30% 50 g
> . bułka tarta 50 g
> . masło 50 g
> . czosnek 5 ząbków
> . natka pietruszki 1/2 pęczka
> . cytryna 1/2 sztuki
> . sól, pieprz biały
> . ciasto pierogowe
> sos:
> . śmietana 30% 300 g
> . cebula szalotka 100 g
> . wino białe 150 g
> . masło 50 g
> . czosnek 2 ząbki
> . szczypiorek 1/2 pęczka
> Ślimaki, śmietanę, bułkę, masło, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny
> zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą z pieprzem. Z ciasta i powstałego
> farszu sporządzić pierogi, gotować w osolonej wodzie.
> Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i
> pieprzem. Zalać winem, zredukować o 50%, dolać śmietanę i zredukować do
> zagęszczenia, przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek.
>
>
O tak! Rewelka! Rób, rób. Na pewno bedzie super.
Ja jestem smakoszką owoców morza. I polecam zwłaszcza jeżeli w przepisie widzie,
że jest masło i czosnek w połączeniu ze ślimakami
>
> Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Juraszewski.
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|