Data: 2007-05-19 22:48:43
Temat: Re: Slimaki
Od: Rablinka <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ostatnio bylem tez na wiosce gdzie jest zatrzesienie slimakow
> winniczkow i postanowilismy sobie zrobic uczte ze slimaczkami. Znalazlem
> przepis na pierogi ze slimakami po polsku i w nastepny weekend, czytaj wolne
> dni , bede w lasach kolo granicy zajadał sie pierogami ze slimakami i
> popijal polska wodeczka.
Skoro masz ślimaków pod dostatkiem to możesz
poeksperymentować. Ja takich rzeczy nie jadam. A przepisy z
sieci w swoich przepastnych zbiorach posiadam dwa. Jeden
rzekomo kuchni wegierskiej a drugi rzekomo - francuskiej.
Ślimaki nadziewane - kuchnia węgierska
4 tuziny ślimaków
40 g masła
2 sardynki w oleju
10-15 ziarenek pieprzu
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 marchew
szczypta pieprzu
1 pietruszka
1 łyżka tartej bułki
plaster selera
brązowy sos
Ślimaki kilka razy dokładnie umyć, wciąż zmieniając wodę, i
ugotować je w osolonej wodzie razem z oczyszczoną
włoszczyzną i pieprzem ziarnistym. Wylać na sito i wyjąć z
nich mięso. Skorupki wewnątrz starannie oczyścić solą i
dobrze wypłukać. Głowy i ogony ślimaków: odciąć, tułowie
oczyścić ze śluzu, drobno pokrajać i udusić na maśle.
Następnie wymieszać je starannie z drobno pokrajanymi
sardynkami, tartą bułką, kwaśną śmietaną, solą i pieprzem i
uzyskaną masą napełniać skorupki. Skorupki otworem do góry
wstawić do brytfanki i zapiec w piekarniku. Podawać na stół
z brązowym sosem.
SLIMAKI (WINNICZKI) W SKORUPKACH Francja
48 sztuk slimakow
250g masla
5 zabkow czosnku
3 marchewki
1 maly seler
0,5l wytrawnego bialego wina
tymianek
sol
pieprz
nac pietruszki
Slimaki poddane glodowce przez 48 godzin dobrze wymyc,
zmieniajac czesto wode i dodajac do niej, w koncowej fazie
troche octu.
W przykrytym naczyniu gotowac 1 godz. wino zmieszane z woda
w proporcji 1:1, dodajac marchew, seler oraz ziola i sol.
W osobnym naczyniu gotowac 15 minut wymyte slimaki w lekko
osolonej wodzie, a nastepnie wrzucic je na chwile do zimnej
wody, wyjac ze skorupek i usunac czarny odwlok.
Jadalna czesc slimakow wlozyc do winnego wywaru, uprzednio
przecedzonego i gotowac 3 godziny na najmniejszym ogniu.
W cieplej wodzie dobrze wymyc skorupki.
Wymieszac roztarty czosnek, posiekana czesc nac pietruszki i
maslo.
Wymyte skorupki nadziewac najpierw maslanym farszem, pozniej
wlozyc ugotowanego slimaka, przykrywajac go znowu farszem z
masla.
Zapiec krotko w piekarniku na pozostalym masle czosnkowym,
ulozywszy skorupki otworem do gory.
Podawac natychmiast.
|