Data: 2007-05-19 23:36:03
Temat: Re: Slimaki
Od: Rablinka <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
a może omlet ze ślimakami?
Omlet ze ślimakami (Lumache in frittata)
Czas przyrządzania - około 20 minut, czas przygotowania
ślimaków - około 4 godzin.
20 ślimaków winniczków
200 g boćwiny (łodygi lub liście)
4 jajka
4 liście bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka tartego parmezanu
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Ślimaki oczyścić, wymyć i wrzucić na wrzątek. Następnie
wyjąć je z muszelek i starannie oczyścić. W odpowiednim
naczyniu roztrzepać jajka, dodać ugotowane, odsączone i
pokrojone łodygi boćwiny, natkę pietruszki, czosnek,
posiekaną bazylię, parmezan. Przyprawić solą i pieprzem, a
następnie do naczynia włożyć ślimaki i całość wymieszać.
Omlet smażyć z obu stron na patelni z wrzącą oliwą.
|