Date: Wed, 26 Nov 2003 21:14:02 +0100
From: Wojciech Ściesiński <w...@w...prv.pl>
Reply-To: w...@N...prv.pl, w...@w...prv.pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
X-Accept-Language: pl, en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Słód zamiast cukru ?
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 213.76.53.145
X-Original-NNTP-Posting-Host: 213.76.53.145
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1069877706 213.76.53.145 (26 Nov 2003 21:15:06 +0100)
Lines: 30
X-Authenticated-User: wojteksc
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.vogel.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:26146
Ukryj nagłówki
Witam,
borykam się ostatnio (no może nie ja osobiście ale Ktoś) z koniecznością
znacznego ograniczenia spożycia cukru we wszelkich postaciach i w tej
kwestii obiło mi się o uszy, że słód nie wpływa na poziom cukru we krwi
(w związku z jakimiś niuansami z wchłanianiem).
Czy ktoś z Was wie coś na ten temat, ewentualnie może mnie odesłać w
jakieś miejsce bym mógł o to dopytać ?
Rodzaje słódów i ich opisy znalazłem w archiwum grupy
news://ircx.pl.polskavege ale brakuje mi jeszcze jaki przelicznik
zastosować w przepisach na wypieki (w pierwszym razie zamierzam użyć
słodu jęczmiennego do wypieku ciastek).
Pytanie kolejne. Czy Waszym zdaniem można szukać słodu w marketach lub w
jakimś sklepie internetowym. Zapewne znalazłbym słód w sklepie ze zdrową
żywnością ale z doświadczenia wiem, że ... ceny tam są sporo wyższe :-(
A może znacie jakiś inny zamiennik cukru dostępny dostępny dla
diabetyków ? Na news://ircx.pl.polskavege zaproponowano mi użycie
fruktozy - jeszcze nie googlałem ale może ktoś ma na ten temat opinię ?
Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
|