Data: 2003-11-26 20:14:02
Temat: Słód zamiast cukru ?
Od: Wojciech Ściesiński <w...@w...prv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
borykam się ostatnio (no może nie ja osobiście ale Ktoś) z koniecznością
znacznego ograniczenia spożycia cukru we wszelkich postaciach i w tej
kwestii obiło mi się o uszy, że słód nie wpływa na poziom cukru we krwi
(w związku z jakimiś niuansami z wchłanianiem).
Czy ktoś z Was wie coś na ten temat, ewentualnie może mnie odesłać w
jakieś miejsce bym mógł o to dopytać ?
Rodzaje słódów i ich opisy znalazłem w archiwum grupy
news://ircx.pl.polskavege ale brakuje mi jeszcze jaki przelicznik
zastosować w przepisach na wypieki (w pierwszym razie zamierzam użyć
słodu jęczmiennego do wypieku ciastek).
Pytanie kolejne. Czy Waszym zdaniem można szukać słodu w marketach lub w
jakimś sklepie internetowym. Zapewne znalazłbym słód w sklepie ze zdrową
żywnością ale z doświadczenia wiem, że ... ceny tam są sporo wyższe :-(
A może znacie jakiś inny zamiennik cukru dostępny dostępny dla
diabetyków ? Na news://ircx.pl.polskavege zaproponowano mi użycie
fruktozy - jeszcze nie googlałem ale może ktoś ma na ten temat opinię ?
Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
|