« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-05-30 20:52:36
Temat: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziMam głęboko mrożoną rybę- filet z supermarketu.
Nawet nie pamiętam jaka to ryba.
Jak ją smażyć?
1. Na jakim tłuszczu?
A. smalec
B. olej (jaki?)
C. Masło
D. Oliwa z oliwek
E. Margaryna
2. Tłusz ma być rozgżany?
A. bardzo
B. troszkę
C. wcale
3. Skropić ją czymś?
A. cytryną
B. Octem
C. oliwą
D. wodą
E. mlekiem
F. niczym nie kropić
4. Popruszyć pszyprawami
A. niczym
B. solą
C. majerankiem
D. Estragonem
E. Papryką
F. piepszem
G. inne (jakie?)
5. Pruszyć przyprawami
A. przed panierowaniem
B. W trakcie
C. po panierowaniu
6. Kroić
A. na tzw dzwonki
B. w kostkę (jak gulasz)
C. Nie kroić
7. Na patelnię kłaść
A. z gazurą- lodem,
B. czy całkiem rozmrożoną?
8.Panierować :
A. nie bez panierowania, (sote?)
B. tylko w mące,
C. w mące jajku, bułce.
9.Jak długo smażyć (w minutah)
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-05-30 21:18:34
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziStokrotka pisze:
> Mam głęboko mrożoną rybę- filet z supermarketu.
> Nawet nie pamiętam jaka to ryba.
> Jak ją smażyć?
>
> 1. Na jakim tłuszczu?
> A. smalec
> B. olej (jaki?)
> C. Masło
> D. Oliwa z oliwek
> E. Margaryna
B.
>
> 2. Tłusz ma być rozgżany?
> A. bardzo
> B. troszkę
> C. wcale
B.
>
> 3. Skropić ją czymś?
> A. cytryną
> B. Octem
> C. oliwą
> D. wodą
> E. mlekiem
> F. niczym nie kropić
A.
>
> 4. Popruszyć pszyprawami
> A. niczym
> B. solą
> C. majerankiem
> D. Estragonem
> E. Papryką
> F. piepszem
> G. inne (jakie?)
B.
>
> 5. Pruszyć przyprawami
> A. przed panierowaniem
> B. W trakcie
> C. po panierowaniu
A.
>
> 6. Kroić
> A. na tzw dzwonki
> B. w kostkę (jak gulasz)
> C. Nie kroić
C.
>
> 7. Na patelnię kłaść
> A. z gazurą- lodem,
> B. czy całkiem rozmrożoną?
C. - częściowo rozmrożoną
>
> 8.Panierować :
> A. nie bez panierowania, (sote?)
> B. tylko w mące,
> C. w mące jajku, bułce.
C.
>
> 9.Jak długo smażyć (w minutah)
>
>
A. na złoty kolor panierki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-05-31 03:41:55
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziOn 30 Maj, 22:52, "Stokrotka" <o...@a...pl> wrote:
> (tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
> ktury ludzie ociężali umysłowo
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
> reforma.ortografi.w.interia.pl
Bzdety - ortografia jest konsekwencją rozwoju języka i jest jak
najbardziej logiczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-05-31 14:39:47
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziUżytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:g1ppeu$3jt$1@news.onet.pl...
> 2. Tłusz ma być rozgżany?
> 4. Popruszyć pszyprawami
> F. piepszem
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
> ktury ludzie ociężali umysłowo
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
No Ty z ocienrzałościom nie maż rzadnego problemu
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-05-31 17:49:33
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedzi
>> (tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
>> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
>> ktury ludzie ociężali umysłowo
>> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
>> reforma.ortografi.w.interia.pl
>Bzdety - ortografia jest konsekwencją rozwoju języka i jest jak
>najbardziej logiczna.
Ortografia jest konsekwencją rozwoju języka , i nic z tego nie wynika.
Nie jest logiczna bo:
podstawową zasadą zapisu używając alfabetu jest
silne powiązanie : znak- dźwięk(głoska).
a
podstawową zasadą ortografi są naleciałości historyczne
(czyli nawyki ).
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-05-31 19:43:23
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziStokrotka pisze:
> Nie jest logiczna bo:
> podstawową zasadą zapisu używając alfabetu jest
> silne powiązanie : znak- dźwięk(głoska).
> a
> podstawową zasadą ortografi są naleciałości historyczne
> (czyli nawyki ).
Zasady poprawnej pisowni (ortografii) opierają się na czterech filarach:
fonetycznym, morfologicznym, historycznym (tradycyjnym),
konwencjonalnym. Tylko te 2 ostatnie ewentualnie mogą budzić podejrzenie
braku logiki.
Pamiętam jakiś stary podręcznik do angielskiego, w którym pojawiał się
ze swoimi wykładami w Hyde Parku niestrudzony w bojach wojownik o
reformę ortografii angielskiej, zdaje się Mr. Pimpkins (albo Jenkins).
Strasznie mi go przypominasz, pewnie też się uczyłaś (-łeś) kiedyś z
tego podręcznika ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-05-31 20:19:19
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedzi> Zasady poprawnej pisowni (ortografii) opierają się na czterech filarach:
> fonetycznym, morfologicznym, historycznym (tradycyjnym), konwencjonalnym.
> Tylko te 2 ostatnie ewentualnie mogą budzić podejrzenie braku logiki.
No właśnie, te 2 wystarczą, żeby niszczyć logikę
i dzieciństwo niejednego malca. A jutro Dzień Dziecka.
> Pamiętam jakiś stary podręcznik do angielskiego(...)
>pewnie też się uczyłaś (-łeś) kiedyś z tego podręcznika ;-).
Nie.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u , ch->h ,rz->ż lub sz, -ii-> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-05-31 21:41:58
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziOn Sat, 31 May 2008 21:43:23 +0200, medea <e...@p...fm> wrote:
>> Nie jest logiczna bo:
>> podstawową zasadą zapisu używając alfabetu jest
>> silne powiązanie : znak- dźwięk(głoska).
>> a
>> podstawową zasadą ortografi są naleciałości historyczne
>> (czyli nawyki ).
>
>Zasady poprawnej pisowni (ortografii) opierają się na czterech filarach:
>fonetycznym, morfologicznym, historycznym (tradycyjnym),
>konwencjonalnym. Tylko te 2 ostatnie ewentualnie mogą budzić podejrzenie
>braku logiki.
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat
you with experience". Ja trzymam Stokrotkę w kaefie.
--
Maciej Bójko
m...@g...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-06-02 06:33:56
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedzi
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:g1ppeu$3jt$1@news.onet.pl...
> Mam głęboko mrożoną rybę- filet z supermarketu.
> Nawet nie pamiętam jaka to ryba.
> Jak ją smażyć?
>
> 1. Na jakim tłuszczu?
> A. smalec
> B. olej (jaki?)
> C. Masło
> D. Oliwa z oliwek
> E. Margaryna
D + C
> 2. Tłusz ma być rozgżany?
> A. bardzo
> B. troszkę
> C. wcale
B do A
> 3. Skropić ją czymś?
> A. cytryną
> B. Octem
> C. oliwą
> D. wodą
> E. mlekiem
> F. niczym nie kropić
Mozna moczyc w E, pozniej skropic A
> 4. Popruszyć pszyprawami
> A. niczym
> B. solą
> C. majerankiem
> D. Estragonem
> E. Papryką
> F. piepszem
> G. inne (jakie?)
B + F (z zalozeniem ze pRZyprawami i piepRZem
> 5. Pruszyć przyprawami
> A. przed panierowaniem
> B. W trakcie
> C. po panierowaniu
zdecydowanie A
> 6. Kroić
> A. na tzw dzwonki
> B. w kostkę (jak gulasz)
> C. Nie kroić
Filet kroic w dzwonka??? hmm interesujaca propozycja :-)
Zdecydowanie C
> 7. Na patelnię kłaść
> A. z gazurą- lodem,
> B. czy całkiem rozmrożoną?
czesciowo rozmrozona (lub calkiem)
> 8.Panierować :
> A. nie bez panierowania, (sote?)
> B. tylko w mące,
> C. w mące jajku, bułce.
Zaleznie od upodoban... B lub C
> 9.Jak długo smażyć (w minutah)
>
Do usmazenia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-06-02 08:31:15
Temat: Re: Smażenie ryby- Quiz bez klucza odpowiedziMaciej Bojko napisał(a):
> "Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat
> you with experience". Ja trzymam Stokrotkę w kaefie.
>
Kiedy ja mam słabość do świrów ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |