Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos do gołąbków

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos do gołąbków

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-31 09:05:15

Temat: Re: Golabki z ziemniakami
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci
do grup dyskusyjnych napisał:l...@4...com..
.
> i JAKIE to wychodzi? bez wodeczki da sie zjesc? No ciezko chyba
> bez tego sosu pomid....hehehe hihihi
Jadlem je u swojej góralki, niczego sobie, jak ktos lubi kapuste i
ziemniaki tarte [np. placki] to zje ze smakiem, zamiast jajka moze tez byc
wiejska smietana ale wtedy trzeba je [ziemniaki ] troche wycisnac i dodac
odrobine maki kartoflanej.
Jak pod wódeczke to duzo pieprzu.
pozdrawiam, Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-31 09:34:39

Temat: Re: Sos do gołąbków
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Krysia Thompson wrote:
>
> Qrcze, to tak jak ja z moja ogorkowa!
> Dobrze wiedziec, ze wariatow jest wiecej, zawsze milej w
> towarzystwie
>

Hihi to i ja sie dolaczam- z pomidorowa dla odmiany :)
A dom bez klamek moze byc..byle kuchnia byla ;)

i pzdrawiam slonecznie- przyda sie bo cos sloneczka malo na niebie
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-31 09:37:40

Temat: Re: Golabki z ziemniakami
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Jerzy wrote:


> ziemniakami i sosem, bez pomidorów prosze ten sos.

A grzybowy moze byc? bo ja taka wersje lubie..i w farszu tez pare
grzybków sie zawsze znajdzie :)

> pozdrawiam, Jerzy

pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-31 10:27:30

Temat: Re: Golabki z ziemniakami + z kaszą i grochem
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> > ziemniakami i sosem, bez pomidorów prosze ten sos.
> A grzybowy moze byc? bo ja taka wersje lubie..i w farszu tez pare
> grzybków sie zawsze znajdzie :)
Oczywiście, że tak, to była wersja oszczędnościowa :-)))

Ale skoro większość lubi w sosie pomidorowym, to polecam takie:
ugotowane oddzielnie 1 cz. pęcaku i 2 cz. grochu, 1 1/5 cz. boczku
wędzonego stopić i włożyć do kaszy, na tłuszczu zrumienić pokrojoną dużą
cebulę, wszystko wymieszać dodając sól, pieprz i majeranek. Można gotować
i piec.
pozdrawiam, Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-31 13:53:10

Temat: Re: Sos do gołąbków
Od: "Beata" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Przeczytalam do konca i proponuje jedno - wszystko OK, ale zamiast rosolu,
czy wody czy czegos tam jeszcze dodajcie wode z ugotowanych golabków.....
Sos: tluszcz z maka (make zarumienic, nie spalic) nastepnie make na sito i
przetrzec, dodac wode z golabków i zagotowac, dodac przecier lub pomidory z
puszki, doprawic.
Sos jest w smaku podobny do sosu ze sloików (o co chodzilo Rafalowi) ale
tylko podobny, bo zrobiony jest lepszy...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-31 21:05:04

Temat: Re: Golabki z ziemniakami
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 31 May 2001 08:58:15 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:


>i JAKIE to wychodzi? bez wodeczki da sie zjesc? No ciezko chyba
>bez tego sosu pomid....hehehe hihihi

Dlaczego? Wielokrotnie pisalem i powtorze raz jeszcze - appranie
pomidorow do kapusty to zwyczaj rodem z tanich grrkuchni - ma za
zadanie zamaskowanie smaku surowizny niedogotowanej kapusty. porzadnie
ugotowane golabki dodawania pomidorow nie wymagaja - tyle ze zamiast
poltorej godziny musi to na ogniu postac trzy - cztery...
A golabki faszerowane ziemniakami to pysznosci nad pysznosciami!

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-31 21:06:55

Temat: Re: Golabki z ziemniakami
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

bardzo lubie wiec tanie garkuchnie!

Krysia

P.S. MOJA kapusta nigdy nie jest niedogotowana, powiedzialabym,
ze wrecz przeciwnie

Poza tym , co ma "tania garkuchnia" do tego, co komu SMAKUJE!?

Zycze apetytu. Zaspokojonego
>
>
>>i JAKIE to wychodzi? bez wodeczki da sie zjesc? No ciezko chyba
>>bez tego sosu pomid....hehehe hihihi
>
>Dlaczego? Wielokrotnie pisalem i powtorze raz jeszcze - appranie
>pomidorow do kapusty to zwyczaj rodem z tanich grrkuchni - ma za
>zadanie zamaskowanie smaku surowizny niedogotowanej kapusty. porzadnie
>ugotowane golabki dodawania pomidorow nie wymagaja - tyle ze zamiast
>poltorej godziny musi to na ogniu postac trzy - cztery...
>A golabki faszerowane ziemniakami to pysznosci nad pysznosciami!

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-01 05:44:47

Temat: Re: Sos do gołąbków
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Jola L-L <j...@i...pl> wrote:


> marchewka sluzy li tylko aby listki kapusciane na dnie nie przywieraly...a
> (tfu) vegete kocham:))))

Moze uzaleznilas sie od glutaminianu sodu?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-01 05:44:48

Temat: Re: Golabki z ziemniakami
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:

> On Thu, 31 May 2001 08:58:15 +0100, Krysia Thompson
> <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>
> >i JAKIE to wychodzi? bez wodeczki da sie zjesc? No ciezko chyba
> >bez tego sosu pomid....hehehe hihihi
>
> Dlaczego? Wielokrotnie pisalem i powtorze raz jeszcze - appranie
> pomidorow do kapusty to zwyczaj rodem z tanich grrkuchni - ma za
> zadanie zamaskowanie smaku surowizny niedogotowanej kapusty.
Tu sie nie zgodze. Polaczenie pomidory i kapusta to klasyczne
rozwiaznie, spotykane nie tylko w golabkach, ale przede wszystkim
oczywiscie w kapuscie z pomidorami czy barszcu ukrainskim. Przepis na
kapuste z pomidorami znajdzeisz np. w podstawowych dla wspolczesnej
kuchni polskiej ksiazkach kucharskich Cwierciakiewiczowej i Monatowej z
konca XIX i poczatku XX w. Co do golabkow w sosie pomidorowym -- nie
wiem skad i kiedy sie ten pomysl u nas pojawil , ale tak czy inaczej
jest to smaczne.

Masz natomiast racje, jezli chodzi o bigos -- tam takie dodatki jak
pomidory, czy suszone sliwki maja za zadanie nadac swiezemu bigosowi
pozor dluzej gotowanego.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-01 07:45:11

Temat: Re: Golabki z ziemniakami
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:


> Polaczenie pomidory i kapusta to klasyczne rozwiaznie, spotykane nie
> tylko w golabkach, ale przede wszystkimoczywiscie w kapuscie z > pomidorami czy
barszcu ukrainskim.

> Wladyslaw

Pomidory w barszczu ukrainskim??????
Poprosze wobec tego o klasyczny przepis bo jeszcze sie z pomidorami w
tymze nie zetknelam
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

makaron penny
Podziekowania
sushi
zupa rakowa
Humor?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »