Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Golabki z ziemniakami
Date: Fri, 1 Jun 2001 07:44:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 26
Message-ID: <1eub8n3.14tbm2bh1ti2oN%wlos@tele.com.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <9f2v0m$naf$1@news.tpi.pl>
<9f30te$eii$1@sunsite.icm.edu.pl> <9f319t$9tm$1@news.tpi.pl>
<9f31ml$cio$1@news.tpi.pl> <9f334s$m88$1@news.tpi.pl>
<YLaR6.242730$Z2.2732893@nnrp1.uunet.ca>
<a...@4...com>
<9f4to1$2rs$1@sunsite.icm.edu.pl>
<l...@4...com>
<3...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm25.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 991374422 64 213.76.108.25 (1 Jun 2001 05:47:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Jun 2001 05:47:02 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53228
Ukryj nagłówki
Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> wrote:
> On Thu, 31 May 2001 08:58:15 +0100, Krysia Thompson
> <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>
> >i JAKIE to wychodzi? bez wodeczki da sie zjesc? No ciezko chyba
> >bez tego sosu pomid....hehehe hihihi
>
> Dlaczego? Wielokrotnie pisalem i powtorze raz jeszcze - appranie
> pomidorow do kapusty to zwyczaj rodem z tanich grrkuchni - ma za
> zadanie zamaskowanie smaku surowizny niedogotowanej kapusty.
Tu sie nie zgodze. Polaczenie pomidory i kapusta to klasyczne
rozwiaznie, spotykane nie tylko w golabkach, ale przede wszystkim
oczywiscie w kapuscie z pomidorami czy barszcu ukrainskim. Przepis na
kapuste z pomidorami znajdzeisz np. w podstawowych dla wspolczesnej
kuchni polskiej ksiazkach kucharskich Cwierciakiewiczowej i Monatowej z
konca XIX i poczatku XX w. Co do golabkow w sosie pomidorowym -- nie
wiem skad i kiedy sie ten pomysl u nas pojawil , ale tak czy inaczej
jest to smaczne.
Masz natomiast racje, jezli chodzi o bigos -- tam takie dodatki jak
pomidory, czy suszone sliwki maja za zadanie nadac swiezemu bigosowi
pozor dluzej gotowanego.
Wladyslaw
|