Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos serowy z serka topionego- pytanie o szczegóły.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos serowy z serka topionego- pytanie o szczegóły.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-29 18:43:17

Temat: Sos serowy z serka topionego- pytanie o szczegóły.
Od: "Agatek" <a...@S...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mamy ochotę na serowy sos do makaronu na jutrzejszy obiad i mam parę pytań
technicznych. Znalazłam w googlu taki przepis autorstwa Waldemara:

"Bierzesz serek topiony
UFO (najlepiej z tych mniej słonych) rozpuszczasz w mleku na gorąco,
dodajesz pokruszonej gorgonzoli (lub innego pleśniowego) do smaku. Gotujesz
mieszając aż się zrobi masa o pożądanej konzystencji, ew. rozcieńczyć
mlekiem. Ja dodaję trochę calvadosa, jak żony nie ma (bo ona nie lubi).
Dosolić (jak trzeba). Gotowe. Żryć."

Kiedyś próbowałam ugotować podobny sos z serem mozarella i zakończyło się
nieszczęściem- jedliśmy makaron z mlekiem i kluskami serowymi. Jak ustrzec
się tego błędu po raz drugi? Ile tego mleka na 3 osoby? Ile serka topionego?
Bo rozumiem że tego pleśniowego to na smak... Pomóżcie, bo sosy pomidorowe
już nam się przejadły i chcieliśmy coś innego...

--
Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-30 13:39:51

Temat: Re: Sos serowy z serka topionego- pytanie o szczegóły.
Od: "dinio" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Witaj,
jeżeli masz w domu gorgondzolę to proponuję nie dodawać serka topionego.
Odrobinę masła na patelnię, potem pokruszony ser gorgondzola.
Jak zacznie się topić dodaję śmietany - wg uznania jeżeli chodzi o gęstość
sosu.

Druga opcja - zamiast gorgondzoli - ser camember lub brie - z tym, że ja
"obieram" z pleśniowej skórki
i tak samo - troszkę masła i w czasie topienia się serka - śmietana.

Smacznego
Przemek
"cateringowiec"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-30 13:47:18

Temat: Re: Sos serowy z serka topionego- pytanie o szczegóły.
Od: "Margola Sularczyk" <margola@nu_spamie_pagadi.ruczaj.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dinio" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ctio43$ate$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witaj,
> jeżeli masz w domu gorgondzolę to proponuję nie dodawać serka topionego.
> Odrobinę masła na patelnię, potem pokruszony ser gorgondzola.
> Jak zacznie się topić dodaję śmietany - wg uznania jeżeli chodzi o gęstość
> sosu.
>
> Druga opcja - zamiast gorgondzoli - ser camember lub brie - z tym, że ja
> "obieram" z pleśniowej skórki
> i tak samo - troszkę masła i w czasie topienia się serka - śmietana.

Masło nie jest potrzebne, zupełnie. Na małym ogniu serki rozpuszczają się
jak ta lala, bez zbędnych dodatków tłuszczu (którego i tak mają niemało).
Polecam gorąco :)

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Drożdże jak przeliczyć?
jaki zlewozmywak?
2 kuchenki mikrofalowe - którą wybrać?
mikrogołąbki :)
[szukam] tagiatelle z sosem gorgonzola, szynka i pieczarkami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »