| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-07 17:17:43
Temat: Southern BiscuitsSouthern Biscuits
2.5 cup maki (600 ml)
1/2 cup (112 g) miekkiego masla*
3 lyzeczki amerykanskiego proszku do pieczenia albo 2 lyzeczki polskiego
proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
1 lyzeczka soli
1 cup (240 ml) maslanki
1 jajko do posmarowania na wierzchu
Polaczyc sypkie skladniki. Maslo rozetrzec w mace widelcem na drobne
flaczki, dolac maslanke mieszajac widelcem, wylozyc na powierzchnie
wysypana maka, wyrobic miekkie ciasto kilkoma ruchami, nie za dlugo, bo
bedzie twarde i nie wyrosnie. Ciasto rozklepac lub rozwalkowac na 2 cm
grubosci. Wykrawac bardzo ostrym kolkiem do wycinania biscuits**, nie
krecac nim, tylko prosto w dol i w gore, inaczej brzegi bisquits sie nie
rozwarstwia i biscuits nie wyrosna i beda twarde. Szklanka sie nie da.
Ukladac na blasze z pergaminem, posmarowac rozbeltanym jajkiem, piec w
bardzo goracym piecu az zbrazowieja na wierzchu.
*w poludniowych Stanach uzywa sie glownie Crisco, lub mieszanki Crisco i
masla. Crisco to taki bezzapachowy bialy tluszcz do smazenia.
**tu zdjecie wycinaczki do biscuits, ktorej brzegi sa bardziej ostre,
niz foremki do ciastek czy foremki do paczkow:
http://www.amazon.com/Biscuit-Cutter-Set-Tin-Plain/d
p/B0000VLP4Y
a tu jak mozna zrobic domowym sposobem taka wycinaczke:
http://www.realsimple.com/realsimple/content/0,21770
,699881,00.html
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-07 17:37:51
Temat: Re: Southern BiscuitsMagdalena Bassett pisze:
> Southern Biscuits
>
> 2.5 cup maki (600 ml)
> 1/2 cup (112 g) miekkiego masla*
> 3 lyzeczki amerykanskiego proszku do pieczenia albo 2 lyzeczki polskiego
> proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka sody oczyszczanej
> 1 lyzeczka soli
> 1 cup (240 ml) maslanki
>
> 1 jajko do posmarowania na wierzchu
a jak z czym to sie je ???
bo bez cukru widze...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-07 17:41:19
Temat: Re: Southern BiscuitsMarsjasz pisze:
> Magdalena Bassett pisze:
>> Southern Biscuits
>>
>> 2.5 cup maki (600 ml)
>> 1/2 cup (112 g) miekkiego masla*
>> 3 lyzeczki amerykanskiego proszku do pieczenia albo 2 lyzeczki polskiego
>> proszku do pieczenia
>> 1 lyzeczka sody oczyszczanej
>> 1 lyzeczka soli
>> 1 cup (240 ml) maslanki
>>
>> 1 jajko do posmarowania na wierzchu
>
> a jak z czym to sie je ???
> bo bez cukru widze...
> pozdrawiam
> Mars
juz doczytalem w watku wczesniej do mies z sosem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-07 17:44:17
Temat: Re: Southern BiscuitsUzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13o4nloguhn7e62@corp.supernews.com...
..............ciach...........
mialem podobny przepis tylko nie dostosowany do polskich realiow i
bladzilem jak z zawiazanymi oczami :)
oto przyklad:
Ingredients:
2,25 cups of all-purpose flour (never really tried anything else)
3 teaspoons of baking powder
0,5-teaspoon salt
0,5 cup of shortening (Crisco)
1-cup milk (we use buttermilk)
Cooking Directions:
Preheat Oven to 450 F. degrees
In a large bowl, combine flour, baking powder, and salt. Using
blender, cut shortening into flour until consistency of course meal.
Pour in milk; stir with fork until mixture leaves sides of bowl and
forms a soft moist dough, toss lightly until no longer stocky, Roll
out to ? inch thick, and cut with 2-inch floured cookie cutter. Place
on un-greased cookie sheet. Bake biscuits in oven on middle or top
rack at 450 degrees for 8-12 minutes or until lightly golden. Serve
hot with butter and favorite jams and jelly or honey. Makes about
12-15 biscuits.
Prawda, ze podobne? :)
Dziekuje za przepis.
Pozdrawiam smacznie. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-07 17:45:51
Temat: Re: Southern BiscuitsUzytkownik "Marsjasz" <d...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:flto3k$8s3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Magdalena Bassett pisze:
> a jak z czym to sie je ???
> bo bez cukru widze...
Jada sie to ze wszystkim :) Ja lubie tak samo z kotletami, jak i z
dzemem truskawkowym :) Niestety cholerstwo strasznie tuczy :/
Pozdrawiam smacznie. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-07 17:49:43
Temat: Re: Southern BiscuitsUzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13o4nloguhn7e62@corp.supernews.com...
> Southern Biscuits
> *w poludniowych Stanach uzywa sie glownie Crisco, lub mieszanki
> Crisco i masla. Crisco to taki bezzapachowy bialy tluszcz do
> smazenia.
Ja uzywalem w polskich warunkach dobrej margaryny lub masla z planta w
proporcjach 5:1 (margaryna:planta). Teraz chyba wiem, ze problemem nie
bylo ciasto tylko sposob wykrawania. Musze czegos poszukac.
Pozdrawiam. Tomek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-07 19:55:13
Temat: Re: Southern BiscuitsMarsjasz wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> Southern Biscuits
>>
>> 2.5 cup maki (600 ml)
>> 1/2 cup (112 g) miekkiego masla*
>> 3 lyzeczki amerykanskiego proszku do pieczenia albo 2 lyzeczki
>> polskiego proszku do pieczenia
>> 1 lyzeczka sody oczyszczanej
>> 1 lyzeczka soli
>> 1 cup (240 ml) maslanki
>>
>> 1 jajko do posmarowania na wierzchu
>
>
> a jak z czym to sie je ???
> bo bez cukru widze...
> pozdrawiam
> Mars
Nie dodaje sie cukru do biscuits. To nie sa ciastka, to jest cos w
rodzaju kruchych bulek, ktore podaje sie z miesem, polane sosem.
Mozna je rowniez jesc przepolowione, posmarowane maslem, lub polane miodem
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-07 20:06:19
Temat: Re: Southern BiscuitsTomasz Kaluzny wrote:
> mialem podobny przepis tylko nie dostosowany do polskich realiow i
> bladzilem jak z zawiazanymi oczami :)
[...]> Prawda, ze podobne? :)
>
Owszem, bardzo podobny. Kazdy kucharz po pewnym czasie ma wlasny
przepis, dostosowany do wlasnego upodobania i do warunkow klimatycznych
- ja mieszkam w bardzo wilgotnej okolicy i generalnie uzywam o 1 lyzke
mniej maki, bo nasza maka jest "ciezsza" od tej wilgoci. Gdy mieszkalam
w gorach, dostosowywalam przepis do wysokosci (2 tys metrow) dodajac
wiecej plynu i piekac dluzej. Czasem dodaje ser, czasem ziola, czasem
rozwalkowuje dosc cienko, polewam stopionym maslem, skladam na trzy i
dopiero wtedy wycinam biscuits. To maslo pomiedzy warstwami daje bardzo
"platkujace sie" ciasto, ale trzeba to robic bardzo lekko, bardzo szybko.
W Twoim przepisie nie ma wogole sody. A te 3 lyzeczki baking poweder to
2 lyzeczki polskiego proszku. Sprobuj raz dodac pol lyzeczki sody, a
drugi raz cala lyzeczke. Pamietaj, ze te lyzeczki to miarki, sciete na
plasko nozem, nie czubate.
I zainwestuj w biscuit cutter - duzo lepszy efekt, niz cookie cutter.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |