| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-12 06:29:12
Temat: Re: Stek! - koniec swiatadzieciol <p...@p...net> wrote:
>
> A ja chodze po Nowym Jorku i wszedzie widze jak na oczach
> konsumentow smaza /jak pan woli-pieka/ na rusztach i weglu
> drzewnym i nikomu by nie przyszlo do glowy zamowic to to
> smazone na tluszczu czy w tluszczu. *
Oczywiscie w takich miejscach, gdzie dania z rusztu robi sie dla efektu
na oczach konsumentow, nie beda smazyli stekow na patelni.
>
> PS. Ale moze ma pan racje bo Nowojorczycy to nie Amerykanie
> i na stekach sie nie znaja, bo i skad moga miec ta wiedze,
> zwlaszcza ze przed udaniem sie do restauracji na pewno
> encyklopedii nie czytaja.
Przypuszczam, ze czesc amerykanow, nie tylko nowojorczykow niezetknela
sie nigdy ze stekiem innym niz z rusztu, wiec slowo to kojarzy sie im
tylko z "grilled steak". Jednak zareczam Panu, ze kuchnia amerykanska
zna tez steki z patelni rownie dobrze jak z rusztu. Zreszta nie
Amerykanie wymyslili steki.
>
> PS2. Gratuluje dobrego samopoczucia w poszukiwaniach
> encyklopedycznych. Ja takze zadalem sobie trud i poszukalem
> i to co otrzymalem jako zwrot pod haslem "steak":
>
> http://search.britannica.com/search?query=steak
Do szukania trzeba nie tylko wkladac wysilek, ale tez wiedziec gdzie
czego szukac. Oczywiscie, ze w Encyclopaedia Britannica nie ma hasla
"steak", podobnie jak w polskiej encyklopedii PWN nie ma hasla "stek".
Takie szczegolowe hasla naleza do slownikow lub encyklopedii
specjalistycznych. Zwlaszcza Britannica, ktora jest typem encyklopedii
zawierajacej rozbudowane ogolne artykuly, a nie male hasla na
podobienstwo slownika, hasla "steak" nie bedzie zawierac. Moze, jezeli
ktos akurat ma pod reka ksiazkowe jej wydanie zajrzy do "Micropaedii".
Tam haslo steak moze sie znajdzie.
Ale jezeli woli Pan szukac w internecie, to prosze zajrzec na strony:
<http://www.bestbeef.com/menus/> gdzie znajdzie Pan amerykanskie
przepisy na steki z patelni.
> Zatem, pozostane przy swoim a panu zycze smacznych
> stekow przyrzadzanych na glebokim tluszczu!
Czy ja cos pisalem o smazeniu stekow w glebokim tluszczu?
>
> */Mowie o dobrych restauracjach,"steak house'ach", bo u
> chinczyka zawsze dostanie pan scierwo gotowane w
> oleju i nazwane "steak".
Mysle jednak, ze w reatauracjach lepszych od steak-house'ow dostanie Pan
porzadny stek z patelni.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-12 06:29:13
Temat: Re: Stek! - koniec swiataGruby <j...@p...net.invalid> wrote:
> Zgadzam sie zupelnie - steak z patelni nie jest najlepszy -
> chyba ze masz patelnie pofaldowana - z "zeberkami".
Widocznie nie jadles dobrego steku z patelni. Zarowno te z rusztu jak
te z patelni sa dobre, ale inne.
Obie metody -- ruszt i patelnia to proste sposoby przyrzadzania miesa i
podejrzewam, ze steki sa przyrzadzane na oba sposoby od niepamietnych
czasow. W "haute cuisine" patelnia ma jednak oczywista zalete -- goracy
tluszcz z sokami wycieklymi z miesa i resztkami, ktore przywieraja do
mpatelni stanowia po zdeglazownaiu podstawe sosow do stekow.
> Jeszcze jeden sposob na steak - tzw brudny: rozpalasz ognisko
> lub ogien w kominku kladziesz kilka grubych polan i jak sie
> dobrze rozgrzeja kladziesz na te polana steak ( im grubszy tym
> lepszy :-)~ ) Pieczesz po obydwu stronach po pare minut poczym
> oskrobujesz to co sie zweglilo.Wiem ze brzmi to dziwnie ale
> steak zrobiony ta metoda jest naprawde dobry...
Nie brzmi dziwnie. Brzmi wspaniale!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 15:52:25
Temat: Re: Stek! - koniec swiataInne - tu sie zgodze - nie dalej jak w srode jadlem filet mignon
w sosie koniakowym - palce lizac - ale to bylo inne - i
rzeczywiscie mieso musi byc swierze i z mlodej krowy inaczej
mozesz uzywac go jako broni zaczepno - obronnej ;-)
Art.
* Sent from RemarQ http://www.remarq.com The Internet's Discussion Network *
The fastest and easiest way to search and participate in Usenet - Free!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 16:23:52
Temat: Re: Stek! - koniec swiatacos niesamowitego! czytam te grupe co jakis czas od paru miesiecy, ale
dyskusja o stekach jest nadzwyczajnie smaczna.... mniam! lece do sklepu po
poledwice! .... a i butelka czegos dobrego tez sie przyda ;))))
pzdr
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 17:26:33
Temat: Re: Stek! - koniec swiata
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1eaib2v.uwfzoq3qyetcN%wlos@tele.com.pl...
> dzieciol <p...@p...net> wrote:
>
>
> >
> > */Mowie o dobrych restauracjach,"steak house'ach", bo u
> > chinczyka zawsze dostanie pan scierwo gotowane w
> > oleju i nazwane "steak".
>
>
> Mysle jednak, ze w reatauracjach lepszych od steak-house'ow dostanie Pan
> porzadny stek z patelni.
>
> Wladyslaw
Zgadzam sie z Wladyslawem. Lubie kuchnie chinska ( zwlaszcza lubi ja zona,
wiec....) i czesto bywam w chinskich restauracjach. NIGDY nie widzialem
scierwa ( polecalbym bardziej apetyczne okreslenia, bo scierwo powodowac
moze u niektorych odruchy wymiotne ) gotowanego w oleju ( sic!) i nazywanego
"steak". Za to steak z patelni przyrzadzam czesto i niczym sie nie roznia od
robionych innymi metodami.
F.
PS. W niektorych restauracjach lepszych od steak-house'ow takie steaki
podaja na plaskiej, zeliwnej patelni na ktorych sie one smazyly.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 11:29:38
Temat: Re: Stek! - koniec swiata> F.
> PS. W niektorych restauracjach lepszych od steak-house'ow takie steaki
> podaja na plaskiej, zeliwnej patelni na ktorych sie one smazyly.
>
>
W wielu restauracjach wietnamskich tez podaja mieso robione w ten sposob
(nie nazwalbym tego stekiem, ale to w niczym nie umniejsza jego smaku)
WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 11:40:33
Temat: Re: Stek! - koniec swiata
Marek napisał(a) w wiadomości: ...
>cos niesamowitego! czytam te grupe co jakis czas od paru miesiecy, ale
>dyskusja o stekach jest nadzwyczajnie smaczna.... mniam! lece do sklepu po
>poledwice! .... a i butelka czegos dobrego tez sie przyda ;))))
>pzdr
>M.
W pełni zgadzam się z przedmówcą - dzięki Wam mój luby zaznał po raz
pierwszy smaku steku, a ja wymyśliłam na własną rękę dawno wymyślony sos z
danish blue i zielonego pieprzu....
POzdarwiam
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 15:55:47
Temat: Odp: Stek! - koniec swiata
> PS. W niektorych restauracjach lepszych od steak-house'ow takie steaki
> podaja na plaskiej, zeliwnej patelni na ktorych sie one smazyly.
Kiedys w restauracji hotelu Bryza w Juracie podano mi stek (dokladnie
T-Bone) na duzej drwenianej desce.
Krzysztof Burmer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-16 08:20:01
Temat: Re: Stek! - koniec swiata
Użytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:RmRT4.68305$O...@n...tpnet.pl...
>
> Marek napisał(a) w wiadomości: ...
> >cos niesamowitego! czytam te grupe co jakis czas od paru miesiecy, ale
> >dyskusja o stekach jest nadzwyczajnie smaczna.... mniam! lece do sklepu
po
> >poledwice! .... a i butelka czegos dobrego tez sie przyda ;))))
> >pzdr
> >M.
>
> W pełni zgadzam się z przedmówcą - dzięki Wam mój luby zaznał po raz
> pierwszy smaku steku, a ja wymyśliłam na własną rękę dawno wymyślony sos z
> danish blue i zielonego pieprzu....
>
> POzdarwiam
> Margola
>
> Poproszę o przepis na danish blue. Dzieki Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-16 09:05:38
Temat: Re: Stek! - koniec swiata
> > Poproszę o przepis na danish blue. Dzieki Darek
Idz do sklepu i kup. Ulka
--
25MB e-mail, 10MB WWW, PHP, Perl, SSI - WEB Pack - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |