Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stek! - koniec swiata
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eaiejo.1uuypwc1c0f8gsN%wlos@tele.com.pl>
References: <8f9f4u$qcr$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl> <3...@p...net>
<1eaelv1.sjgav1qr68geN%wlos@tele.com.pl> <3...@p...net>
<1eagfwb.189tjr115idh02N%wlos@tele.com.pl> <3...@p...net>
<1...@u...remarq.com>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 47 days)
Lines: 23
Date: Fri, 12 May 2000 06:29:13 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.54.75
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958112953 212.160.54.75 (Fri, 12 May 2000 08:29:13 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 May 2000 08:29:13 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27833
Ukryj nagłówki
Gruby <j...@p...net.invalid> wrote:
> Zgadzam sie zupelnie - steak z patelni nie jest najlepszy -
> chyba ze masz patelnie pofaldowana - z "zeberkami".
Widocznie nie jadles dobrego steku z patelni. Zarowno te z rusztu jak
te z patelni sa dobre, ale inne.
Obie metody -- ruszt i patelnia to proste sposoby przyrzadzania miesa i
podejrzewam, ze steki sa przyrzadzane na oba sposoby od niepamietnych
czasow. W "haute cuisine" patelnia ma jednak oczywista zalete -- goracy
tluszcz z sokami wycieklymi z miesa i resztkami, ktore przywieraja do
mpatelni stanowia po zdeglazownaiu podstawe sosow do stekow.
> Jeszcze jeden sposob na steak - tzw brudny: rozpalasz ognisko
> lub ogien w kominku kladziesz kilka grubych polan i jak sie
> dobrze rozgrzeja kladziesz na te polana steak ( im grubszy tym
> lepszy :-)~ ) Pieczesz po obydwu stronach po pare minut poczym
> oskrobujesz to co sie zweglilo.Wiem ze brzmi to dziwnie ale
> steak zrobiony ta metoda jest naprawde dobry...
Nie brzmi dziwnie. Brzmi wspaniale!
Wladyslaw
|