Data: 2000-05-12 06:29:12
Temat: Re: Stek! - koniec swiata
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
dzieciol <p...@p...net> wrote:
>
> A ja chodze po Nowym Jorku i wszedzie widze jak na oczach
> konsumentow smaza /jak pan woli-pieka/ na rusztach i weglu
> drzewnym i nikomu by nie przyszlo do glowy zamowic to to
> smazone na tluszczu czy w tluszczu. *
Oczywiscie w takich miejscach, gdzie dania z rusztu robi sie dla efektu
na oczach konsumentow, nie beda smazyli stekow na patelni.
>
> PS. Ale moze ma pan racje bo Nowojorczycy to nie Amerykanie
> i na stekach sie nie znaja, bo i skad moga miec ta wiedze,
> zwlaszcza ze przed udaniem sie do restauracji na pewno
> encyklopedii nie czytaja.
Przypuszczam, ze czesc amerykanow, nie tylko nowojorczykow niezetknela
sie nigdy ze stekiem innym niz z rusztu, wiec slowo to kojarzy sie im
tylko z "grilled steak". Jednak zareczam Panu, ze kuchnia amerykanska
zna tez steki z patelni rownie dobrze jak z rusztu. Zreszta nie
Amerykanie wymyslili steki.
>
> PS2. Gratuluje dobrego samopoczucia w poszukiwaniach
> encyklopedycznych. Ja takze zadalem sobie trud i poszukalem
> i to co otrzymalem jako zwrot pod haslem "steak":
>
> http://search.britannica.com/search?query=steak
Do szukania trzeba nie tylko wkladac wysilek, ale tez wiedziec gdzie
czego szukac. Oczywiscie, ze w Encyclopaedia Britannica nie ma hasla
"steak", podobnie jak w polskiej encyklopedii PWN nie ma hasla "stek".
Takie szczegolowe hasla naleza do slownikow lub encyklopedii
specjalistycznych. Zwlaszcza Britannica, ktora jest typem encyklopedii
zawierajacej rozbudowane ogolne artykuly, a nie male hasla na
podobienstwo slownika, hasla "steak" nie bedzie zawierac. Moze, jezeli
ktos akurat ma pod reka ksiazkowe jej wydanie zajrzy do "Micropaedii".
Tam haslo steak moze sie znajdzie.
Ale jezeli woli Pan szukac w internecie, to prosze zajrzec na strony:
<http://www.bestbeef.com/menus/> gdzie znajdzie Pan amerykanskie
przepisy na steki z patelni.
> Zatem, pozostane przy swoim a panu zycze smacznych
> stekow przyrzadzanych na glebokim tluszczu!
Czy ja cos pisalem o smazeniu stekow w glebokim tluszczu?
>
> */Mowie o dobrych restauracjach,"steak house'ach", bo u
> chinczyka zawsze dostanie pan scierwo gotowane w
> oleju i nazwane "steak".
Mysle jednak, ze w reatauracjach lepszych od steak-house'ow dostanie Pan
porzadny stek z patelni.
Wladyslaw
|