« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-05 12:09:13
Temat: Re: StrudelDziękuję Basiu.
Widzę, że u Ciebie strudel ma długą tradycję :)
W moim przepisie też był z jabłkami ale wszyscy chcieli z makiem.
Następnym razem zrobię z jabłkami, cynamonem i rodzynkami.
Pozdrawiam strudlowo :)
Renia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-05 13:44:10
Temat: Re: Strudel
Użytkownik "Renia" <r...@v...pl> napisał w wiadomości
news:btbjsc$bou$1@news.onet.pl...
> Dziękuję Basiu.
> Widzę, że u Ciebie strudel ma długą tradycję :)
> W moim przepisie też był z jabłkami ale wszyscy chcieli z makiem.
To moze dlatego, ze rodzinie sie strudel ze strucla makowa skojarzyl?
> Następnym razem zrobię z jabłkami, cynamonem i rodzynkami.
ogladalam ze 2 razy w tv jak Maklowicz sie pastwil nad tym ciastem i
rozciagal je niemilosiernie, jestem pelna uznania dla tych, ktorzy maja
odwage robic strudla, ja sie jeszcze nie odwazylam.
pozdrawiam serdecznie
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-06 07:17:47
Temat: Re: Strudel
> To moze dlatego, ze rodzinie sie strudel ze strucla makowa skojarzyl?
Nie mieli takich skojarzeń - zostali wcześniej uświadomieni, żeby nie
mówili, że to drożdżowe jakieś dziwne wyszło :))
> ogladalam ze 2 razy w tv jak Maklowicz sie pastwil nad tym ciastem i
> rozciagal je niemilosiernie, jestem pelna uznania dla tych, ktorzy maja
> odwage robic strudla, ja sie jeszcze nie odwazylam.
Rozciąganie - sama przyjemność :)) A może mam skłonności sadystyczne ;))
Jak zrobisz dobrze ciasto to samo aż się prosi, żeby się poznęcać :)
Gotowe ciasto smaruję olejem, wkładam do worka foliowego, owijam kocem i
układam na kaloryferze. Tam sobie siedzi ponad 20 minut. Potem jest bardzo
elastyczne. Wyczytałam, że po rozciągnięciu ma być przeźroczyste ( to jest
możliwe do zrobienia :) ).
Ja też nie miałam odwagi zabrać się za strudla ale ciekawość była
silniejsza. To moje drugie ciasto strudlowe. Z pierwszego wyszedł zakalec.
Spanikowałam i wyjęłam go za szybko z piekarnika.
> pozdrawiam serdecznie
> Basia
Powodzenia :)
Napisz jak się udało.
Renia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-06 07:52:25
Temat: Re: Strudel
Renia wrote:
> Rozciąganie - sama przyjemność :)) A może mam skłonności sadystyczne ;))
> Jak zrobisz dobrze ciasto to samo aż się prosi, żeby się poznęcać :)
> Gotowe ciasto smaruję olejem, wkładam do worka foliowego, owijam kocem i
> układam na kaloryferze. Tam sobie siedzi ponad 20 minut. Potem jest bardzo
> elastyczne. Wyczytałam, że po rozciągnięciu ma być przeźroczyste ( to jest
> możliwe do zrobienia :) ).
>
> Ja też nie miałam odwagi zabrać się za strudla ale ciekawość była
> silniejsza. To moje drugie ciasto strudlowe. Z pierwszego wyszedł zakalec.
> Spanikowałam i wyjęłam go za szybko z piekarnika.
>
> > pozdrawiam serdecznie
> > Basia
>
Ponizej mozna zobaczyc zdjecie 4-obrazkowe mojej pierwszej proby
robienia strudla, w tym
wypadku czeresniowo-wisniowego. Niezla to byla zabawa. Ale trzeba choc
raz sprobowac.
ftp://ftp.west.net/pub/users/magda/strudel.jpg
Jak widac, ciasto ma dziury i nie jest doskonale. Rowniez, gdyby mi sie
kiedys jeszcze raz chcialo by je robic, zlozylabym na pol po
posmarowaniu maslem, zeby byly 2 warstwy ciasta miedzy owocami, a nie pojedyncza.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-06 07:58:16
Temat: Re: StrudelUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
> posmarowaniu maslem, zeby byly 2 warstwy ciasta miedzy owocami, a nie pojedyncza.
Myślę, że to nie jest najlepszym pomysłem. Dziury w cieście można (i
trzeba) łatać, a co najważniejsze - ciasto rozciąga się wierzchem dłoni,
a nie palcami - wtedy są największe szanse na papierową cienkość i
całość blatu ciastowego. Grubsze farfocle na brzegach nalezy obciąć
nożyczkami.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-06 08:21:06
Temat: Re: StrudelIn article <3...@o...com>, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
> Jak widac, ciasto ma dziury i nie jest doskonale. Rowniez, gdyby mi sie
> kiedys jeszcze raz chcialo by je robic, zlozylabym na pol po
> posmarowaniu maslem, zeby byly 2 warstwy ciasta miedzy owocami, a nie pojedyncza.
Tyle, że w strudlu chodzi m.in. o to, żeby ciasto było jak najcieńsze.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |