Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Strudel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Strudel

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-02 13:28:12

Temat: Strudel
Od: "Renia" <r...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich Grupowiczów w Nowym Roku i życzę wszystkiego
najpyszniejszego :)

Odważyłam się wreszcie i upiekłam strudla z makiem. Ciasto rozciągało się
wspaniale, wyszło cieniutkie i prześwitujące, w smaku niezłe ale ... - nie
jestem do końca przekonana czy było dobrze upieczone. Ciasto z wierzchu
chrupiące ale w środku elastyczne chociaż bez zakalców. Czy środek nie
powinien też być chrupiący? Piekłam w temp. około 210 - 220 stopni przez
około 35 min z termoobiegiem.
Jakie powinny być środkowe warstwy strudla?

Przepraszam, jeśli zadaję głupie pytanie ale mam bardzo małe doświadczenie w
pieczeniu ciast.

Pozdrawiam
Renia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-02 13:44:04

Temat: Re: Strudel
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jestem do końca przekonana czy było dobrze upieczone. Ciasto z wierzchu
> chrupiące ale w środku elastyczne chociaż bez zakalców. Czy środek nie

a jakie to było ciasto? Kruche? drożdżowe?


Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl

--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--

>> www.REBEL.pl <<

Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 14:07:06

Temat: Re: Strudel
Od: "Renia" <r...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

<ciach>
> a jakie to było ciasto? Kruche? drożdżowe?
>
>
> Pozdrawiam
> Sasannka
> ---
> http://sasannka.xpect.pl

strudlowe ;) To jest specyficzne ciasto trochę przypomina ciasto na makaron.
O ile dobrze pamiętam:
mąka (500 g), woda (200 g), 2 jajka, łyżka oliwy, trochę octu (łyżeczka)

Renia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 14:26:33

Temat: Re: Strudel
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

> strudlowe ;) To jest specyficzne ciasto trochę przypomina ciasto na
makaron.
> O ile dobrze pamiętam:
> mąka (500 g), woda (200 g), 2 jajka, łyżka oliwy, trochę octu (łyżeczka)
>

nistety ja Ci nie pomoge. Nigdy nie piekłam żadnego ciasta z... takiego
ciasta :) Az dziwie sie, ze moglo wyjsc z tego cos dobrego. No ale wyszlo,
czlowiek cale zycie sie uczy :)

Ale moze wyszlo Ci prawidlowo... chyba z tego przepisu wyjdzie takie
ciągnące sie ciasto, o ile nie bedzie "na wierzchu" :)

Moje makowce to strucle z makiem z ciasta drozdzowego.

Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl

--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--

>> www.REBEL.pl <<

Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 14:42:20

Temat: Re: Strudel
Od: "Renia" <r...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> nistety ja Ci nie pomoge. Nigdy nie piekłam żadnego ciasta z... takiego
> ciasta :) (...)

Ale dziękuję za dobre chęci :))
Zachciało mi się tego strudla, bo kiedyś już go jadłam i bardzo mi smakował.
Niestety nie pamiętam jak wygładało to nieszczęsne ciasto :) Wydaje mi się,
że to moje wyszło nie do końca tak jak trzeba.

(...)
> Moje makowce to strucle z makiem z ciasta drozdzowego.
>

Nazwy są podobne ale to nie to samo :)
Ciasto drożdżowe też bardzo lubię :)

> Pozdrawiam
> Sasannka

Pozdrawiam
Renia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 14:42:58

Temat: Re: Strudel
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Renia napisał:

> strudlowe ;) To jest specyficzne ciasto trochę przypomina ciasto na makaron.
> O ile dobrze pamiętam:
> mąka (500 g), woda (200 g), 2 jajka, łyżka oliwy, trochę octu (łyżeczka)

Ja daję ocet na krople :)
Na 250 g mąki daję łyżkę oliwy, jajko, szczyptę soli i 10 kropli octu.
Ciasto strudlowe tym się jeszcze różni od 'makaronowego', że smaruje
się je obficie masłem i posypuje zrumienioną bułką tartą; to (i
maksymalne rozciągnięcie)decyduje, że nie staje się kluchowate po
upieczeniu.
--
pa, BasiaBjk po 6 godzinach w śniegu i w pięknych i niepowtarzalnych
okolicznościach przyrody ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-03 09:42:15

Temat: Re: Strudel
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bt3v3c$qmn$1@news.onet.pl>, Magdalena Witkowska
<s...@x...pl> wrote:

> > strudlowe ;) To jest specyficzne ciasto trochę przypomina ciasto na
> makaron.
> > O ile dobrze pamiętam:
> > mąka (500 g), woda (200 g), 2 jajka, łyżka oliwy, trochę octu (łyżeczka)
> >
>
> nistety ja Ci nie pomoge. Nigdy nie piekłam żadnego ciasta z... takiego
> ciasta :) Az dziwie sie, ze moglo wyjsc z tego cos dobrego.

Dlaczego? To przecież klasyczne ciasto na strudel. Tyle, że
osobiście nigdy nie zetknąłem się ze strudlem z makiem. Jednaj je0żeki
wyszedł, to wspaniale!

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-03 10:20:45

Temat: Re: Strudel
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > nistety ja Ci nie pomoge. Nigdy nie piekłam żadnego ciasta z... takiego
> > ciasta :) Az dziwie sie, ze moglo wyjsc z tego cos dobrego.
>
> Dlaczego? To przecież klasyczne ciasto na strudel. Tyle, że
> osobiście nigdy nie zetknąłem się ze strudlem z makiem. Jednaj je0żeki
> wyszedł, to wspaniale!

Przeciez napisalam, ze cale zycie czlowiek sie uczy... napisalam, ze dobrze,
ze wyszedl, ja nigdy takiego nie robilam... nie znalam...


Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl

--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--

>> www.REBEL.pl <<

Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 07:51:47

Temat: Re: Strudel
Od: "Renia" <r...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja daję ocet na krople :)

A ja miałam w przepisie "trochę octu" no to chlapnęłam tak z ręką na sercu
to nawet troszeczkę więcej :))

> Na 250 g mąki daję łyżkę oliwy, jajko, szczyptę soli i 10 kropli octu.
> Ciasto strudlowe tym się jeszcze różni od 'makaronowego', że smaruje
> się je obficie masłem i posypuje zrumienioną bułką tartą; to (i
> maksymalne rozciągnięcie)decyduje, że nie staje się kluchowate po
> upieczeniu.

Nie smarowałam masłem rozciągniętego ciasta ale w nadzieniu makowym był
tłuszcz.

Napisz proszę, jak wyglądają w Twoim strudlu środkowe warstwy ciasta.
Czy też są takie kruche jak zewnętrzna? U mnie w środku były dość cienkie i
elastyczne ale nie zrobił się z nich zakalec.

Czy zostawiasz do lekkiego podeschnięcia rozciągnięte ciasto ?

> pa, BasiaBjk po 6 godzinach w śniegu i w pięknych i niepowtarzalnych
> okolicznościach przyrody ;)

pa, Renia :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 09:14:25

Temat: Re: Strudel
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Renia napisał:
>>Ja daję ocet na krople :)
> A ja miałam w przepisie "trochę octu" no to chlapnęłam tak z ręką na sercu
> to nawet troszeczkę więcej :))

W przepisie austriackim z książki (ja robię z tymi kroplami z przepisu
'zeszytowego' prababci, która 'do szkół' chodziła w Wiedniu, lecz była
Polką) wcale nie ma octu! Są w tym książkowym takie proporcje:
300 g mąki, 1 żółtko,1/8 l letniej wody, 1 łyżeczka oleju -> ciasto

Nadzienie->2 kg kwaskowatych jabłek, 150 g tartej bułki, 50 g masła( do
zrumieniania bułki), łyżeczka cynamonu, 150 g cukru, 100 g rodzynków,
300 g stopionego masła (do smarowania), 80 g pokrojonych orzechów
laskowych, 3 łyżki cukru pudru, masło do blachy.

> Nie smarowałam masłem rozciągniętego ciasta ale w nadzieniu makowym był
> tłuszcz.

Z makiem nie robiłam, ale do jabłek koniecznie trzeba posmarować i
posypać zrumienioną bułką.

> Napisz proszę, jak wyglądają w Twoim strudlu środkowe warstwy ciasta.
> Czy też są takie kruche jak zewnętrzna? U mnie w środku były dość cienkie i
> elastyczne ale nie zrobił się z nich zakalec.

Aż tak kruche, to nie, ale nie kluchowate - też są półelastyczne (hm,
jakby to określić precyzyjnie...) nie są zrumienione, ale i nie
gumiaste... Powiedziałabym: ich stopień kruchości jest dużo mniejszy,
niż warstw zewnętrznych ;)

> Czy zostawiasz do lekkiego podeschnięcia rozciągnięte ciasto ?

Nie, jak już mozolnie porozciągam, poobcinam brzegi, załatam dziury, to
od razu rozkładam na nim, co trzeba. Piekarnik już czeka ze swymi 200
stopniami...
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jutro w Galerii Mokotow 16.44 Mega FlashMob
Sprawa Marcina E. Hamerli
Sprawa Marcina E. Hamerli
2004
cułuski

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »