Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-04!sn-xit-01
!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Strudel
Date: Mon, 05 Jan 2004 23:52:25 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bt3rcc$s5i$1@news.onet.pl> <bt3sja$a70$1@news.onet.pl>
<bt3tla$anf$1@news.onet.pl> <bt401k$56o$1@inews.gazeta.pl>
<btb4pk$dce$1@news.onet.pl> <btb9tq$nav$1@inews.gazeta.pl>
<btbjsc$bou$1@news.onet.pl> <btbpfp$j51$1@nemesis.news.tpi.pl>
<btdn5t$r93$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 29
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185656
Ukryj nagłówki
Renia wrote:
> Rozciąganie - sama przyjemność :)) A może mam skłonności sadystyczne ;))
> Jak zrobisz dobrze ciasto to samo aż się prosi, żeby się poznęcać :)
> Gotowe ciasto smaruję olejem, wkładam do worka foliowego, owijam kocem i
> układam na kaloryferze. Tam sobie siedzi ponad 20 minut. Potem jest bardzo
> elastyczne. Wyczytałam, że po rozciągnięciu ma być przeźroczyste ( to jest
> możliwe do zrobienia :) ).
>
> Ja też nie miałam odwagi zabrać się za strudla ale ciekawość była
> silniejsza. To moje drugie ciasto strudlowe. Z pierwszego wyszedł zakalec.
> Spanikowałam i wyjęłam go za szybko z piekarnika.
>
> > pozdrawiam serdecznie
> > Basia
>
Ponizej mozna zobaczyc zdjecie 4-obrazkowe mojej pierwszej proby
robienia strudla, w tym
wypadku czeresniowo-wisniowego. Niezla to byla zabawa. Ale trzeba choc
raz sprobowac.
ftp://ftp.west.net/pub/users/magda/strudel.jpg
Jak widac, ciasto ma dziury i nie jest doskonale. Rowniez, gdyby mi sie
kiedys jeszcze raz chcialo by je robic, zlozylabym na pol po
posmarowaniu maslem, zeby byly 2 warstwy ciasta miedzy owocami, a nie pojedyncza.
Magdalena Bassett
|