Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....

Grupy

Szukaj w grupach

 

Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 30


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-08-08 17:50:05

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 08 Aug 2006 09:17:32 +0200, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>
>(...)
>> W sumie nie wiem, co jeszcze moze rosnac w
>> Polscew bez szkody na zdrowiu, jesli chodzi o ziola.
>
>Oregano, moge; Ci dac' ca?a; ke;pe;. W dodatku ?adnie kwitnie i przywabia
>specjalne motylki. Estragon i lubczyk, melisa (nie wiem po co :)
>i pewnie jeszcze wiele innych.

Oregano mam - slkiczne ono, prawda. Lubczyka nie mam ani
estragonu. Melise mam (podobno dobra jako herbatka uspakajaaca,
ale ja mam lekkie uczulenie - pomiziac ziolo moge byle nie za
dlugo :p
Bede patrzec na inne miety znowu - jak sie zmieszcza w walizie to
przyjada i znowu bede dzielic na male roslinki :)

Dzieki

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-08-08 17:52:39

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 08 Aug 2006 09:46:27 +0200, "Maciej L."
<m...@c...com.pl> wrote:

>Krysia Thompson napisał(a):
>> O kurcze, kontrastowa opinia...pomidory byly krojone polowki?
>> A z tym kapaniem to mi chodzilo glownie o to, czy kapaniue nie
>> przelazi na nizsze pietra suszarki.
>
>W mojej suszarce nie ma problemu z suszeniem czegokolwiek. Szum nie jest
>zbyt uciazliwy mimo, ze nie mam podzielnej uwagi - podobny do szumu
>komputera.
>Tez mam regulacje nawiewu - temperatury. Jesli cos ma przeciec to
>przecieknie - sito to sito. Nad grzalkami na najnizszym poziomie jest
>obudowa tak zaprojektowana, ze tam zbieraja sie resztki i pyl z
>suszonych rzeczy - tak aby nie uszkodzily grzalek i wentylatora.
>Suszylem niemal wszystko - przy patelni i piekarniku nie chce mi sie
>tracic pradu i czasu - suszarka sprawuje sie doskonale.
>
>Pozdrawiam
>
>Maciek

No to teraz musza obrodzic te wszystkie, ktore bede suszyc :)
dzieki za info

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-08-08 20:10:11

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


JackOss napisał(a):
> Zalewasz oliwą, czy trzymasz suche-suche?
Wklejam specjalnie dla Ciebie treść mojego niedawnego postu i POLECAM
:
...suszone pomidory własnego wyrobu , a przyrządzam je tak :
suszę w suszarce do warzyw , potem układam na tacy jeden kawałek
przy drugim - łatwiej wykonywać nastepne czynności . Tylko muszą
być skórką do dołu . Posypuję gruboziarnistą solą , pieprzem
czarnym dość grubo zmielonym , bazylią suszoną dość obficie .
Potrzebny jest też czosnek - podsuszony nieco w piekarniku lub razem z
pomidorami aby
stracił pierwsza surowość , ale nie stał się wiórkiem , pokrajany

wzdłuż ząbków na mniejsze cząstki . Pomidory układam w słoikach
po dżemie ( wygotowanych ) , przekładając tym czosnkiem też dość
obficie . Czosnku się nie bój , nie będzie przesady w aromacie .
Lekko ugniatam każdą warstwę , a na koniec zalewam oliwą do pełna
, porcjami , obracając ostrożnie słoikiem aby oliwa wciekła
wszędzie . Na wierzchu czosnek i oliwa . Zakręcić szczelnie i do
lodówki na dół . Można trzymać chyba z pół roku , może dłużej
- ale nie próbowałam, bo zeżarli... Dobre są po 2
tygodniach , jesli nie były bardzo suche . Uważaj , bo jak
poczęstujesz gości ( do wódeczki i chlebka z masełkiem ) , to Ci
zapas zniknie szybciej , niż byś chciał . Mozna powiedzieć -
specjał dla wybranych .A, odsączyć przed podaniem, bo oliwa spływa
nieładnie na dno talerzyka. Powodzenia !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-08-09 06:25:59

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: JackOss <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> JackOss napisał(a):
>
>>Zalewasz oliwą, czy trzymasz suche-suche?
>
> Wklejam specjalnie dla Ciebie treść mojego niedawnego postu i POLECAM
> :
> ...


Doceniam, że nie odesłałaś mnie do archiwum, podzięKowanie usilne. Na
sto procent skorzystam w tym roku. Może nawet kupię kiedyś jakieś masło?


--
JackOss - obchodzi się bez sygnaturki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-08-09 06:51:18

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> Oregano mam - slkiczne ono, prawda. Lubczyka nie mam ani
> estragonu. Melise mam (podobno dobra jako herbatka uspakajaaca,
> ale ja mam lekkie uczulenie - pomiziac ziolo moge byle nie za
> dlugo :p
> Bede patrzec na inne miety znowu - jak sie zmieszcza w walizie to
> przyjada i znowu bede dzielic na male roslinki :)
>
Estragon mozesz dostac, a lubczyk musze obejrzec, czy cos sie da
oddzielic. Miety pieknie rosna.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choc' nie be;dzie to pewnie mys'l z?ota:
Najpie;kniejsza; muzyka; przed snem
jest mruczenie szcze;s'liwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-08-09 08:54:08

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> No to teraz musza obrodzic te wszystkie, ktore bede suszyc :)
> dzieki za info

Polecam wydrylowac jablka i gruszki (zostawic skorke). Pokroic na
cieniutkie plasterki i gruszki lekko "smarnac" miodem a jablka miodem
lub cynamonem i do suszarki. Genialene chipsy wychodza. Crzesniak jak i
inne dzieciaki zazeraja sie tym ;-D

Pozdrawki

Maciek

--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-08-09 09:05:24

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 09 Aug 2006 10:54:08 +0200, "Maciej L."
<m...@c...com.pl> wrote:

>Krysia Thompson napisał(a):
>> No to teraz musza obrodzic te wszystkie, ktore bede suszyc :)
>> dzieki za info
>
>Polecam wydrylowac jablka i gruszki (zostawic skorke). Pokroic na
>cieniutkie plasterki i gruszki lekko "smarnac" miodem a jablka miodem
>lub cynamonem i do suszarki. Genialene chipsy wychodza. Crzesniak jak i
>inne dzieciaki zazeraja sie tym ;-D
>
>Pozdrawki
>
>Maciek


Uwielbiam jablkowe chipsy! Niby mamy takie ustrojstwo do
mikrofali co robi chipsy ale jakos jeszcze nikomu nie chcialo sie
tego uzyc, poza tym na jeden raz malo sie miesci

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-08-10 16:20:36

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: JackOss <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
...
> Potrzebny jest też czosnek - podsuszony nieco w piekarniku lub razem z
> pomidorami aby
> stracił pierwsza surowość , ale nie stał się wiórkiem , pokrajany
> wzdłuż ząbków na mniejsze cząstki


A to suszenie czosnku ma jakie uzasadnienie? Swieży nie byłby
aromatyczniejszy, czyli lepszy?

--
JackOss - obchodzi się bez sygnaturki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-08-10 21:30:41

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


JackOss napisał(a):
> A to suszenie czosnku ma jakie uzasadnienie? Swieży nie byłby
> aromatyczniejszy, czyli lepszy?
Podsuszony czosnek chłonie oliwę trochę lepiej, bo jest nieco
gąbczasty. Aromatu nie traci, bo nie jest traktowany wysoką
temperaturą, a jego sok się zagęszcza i aromat jest intensywny.
Jeśli czosnek trochę lepiej nasiąknie olejem, to jest smaczniejszy,
można go nawet podawać razem z pomidorami (po odsączeniu) , kłaść
na pizzę, dodawac do sałatek, sosów itp.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-08-11 22:08:04

Temat: Re: Suszarka do jarzyn, owocow, grzybow, ziol.....
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> JackOss napisał(a):
>> A to suszenie czosnku ma jakie uzasadnienie? Swieży nie byłby
>> aromatyczniejszy, czyli lepszy?

Jest zawsze od prawieków.

> Podsuszony czosnek chłonie oliwę trochę lepiej, bo jest nieco
> gąbczasty. Aromatu nie traci, bo nie jest traktowany wysoką
> temperaturą, a jego sok się zagęszcza i aromat jest intensywny.
> Jeśli czosnek trochę lepiej nasiąknie olejem, to jest smaczniejszy,
> można go nawet podawać razem z pomidorami (po odsączeniu) , kłaść
> na pizzę, dodawac do sałatek, sosów itp.

I TY to tak na poważnie?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam pysznie i serdecznie
likier miętowy - polecam !!
Internetowe sklepy z piwem
chorwacja
Płyta indukcyjna czy normalna?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »