| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-03-21 15:40:16
Temat: Świeży matiasCześć,
kupiłam mrożonego matiasa, nie solonego. Przeszukałam internet. Niestety
nie ma przepisów jak go przyrządzić najlepiej. Podobno można jeść na surowo.
Może znacie jakieś fajne przepisy?
pozdrawiam.
L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-03-22 16:41:32
Temat: Re: Świeży matias
Użytkownik "JAdam" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gq31ov$m2c$1@news.onet.pl...
> Cześć,
> kupiłam mrożonego matiasa, nie solonego. Przeszukałam internet. Niestety
> nie ma przepisów jak go przyrządzić najlepiej. Podobno można jeść na
> surowo.
> Może znacie jakieś fajne przepisy?
Pasztet śledziowo-grzybowo-jajeczny
- 3 duże, podwójne płaty solonych śledzi
- 30 gram suszonych grzybów
- 3 duże cebule
- 4 jajka na twardo (jedno do dekoracji)
Bardzo ważnym składnikiem jest duży, ciężki i bardzo ostry tasak.
Ostrze powinno mieć co najmniej 15 centymetrów długości.
Suszone grzyby moczyć 24 godziny i ugotować. Płaty śledziowe
moczyć 24 godziny (jak nie solone to nie moczyć). Po wymoczeniu
umyć i obrać ze skóry. Siekać i mieszać. Odcedzone grzyby dodać
do posiekanych śledzi. Siekać i mieszać. Dodać pokrojone, duszone
na złoto na oleju i ostudzone cebule. Cebule powinny być bardzo
miękkie, ale nie przypalone. Siekać i mieszać. Dodać 3 jajka
ugotowane na twardo. Siekać i mieszać. Po poprawnym posiekaniu
składniki nie powinny być większe niż 3 na 3 milimetry. Odstawić
na 24 godziny do lodówki do maceracji.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |