Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z krolika

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z krolika

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-03-18 20:26:31

Temat: Co z krolika
Od: "mariusz" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze o jakas podpowiedz.
Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-03-20 07:53:48

Temat: Re: Co z krolika
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mariusz" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gprle1$h7g$1@news.onet.pl...
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz

duszony w śmietanie - soczysty, najmniejsze straty wagowe.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-03-20 19:38:14

Temat: Re: Co z krolika
Od: mamqa <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

mariusz pisze:
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz
>
>
Podaje przepis z moich zbiorów, sprawdzony, przepyszny, polecam :)

Autor (źródełko): http://www.erodzina.pl/viewtopic.php?p=139433#139433

Składniki:
królik
marchewka
pietruszka
seler
cebula
kostka rosołowa
śmietana gęsta -- dobra, nie kwaśna
mąka
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
papryka ostra
natka pietruszki -- lub zioła prowasalskie
sól
pieprz
smalec -- lub olej do pieczenia

Osolone porcje królika włożyć na dwanaście godzin do lodówki. Otoczyć w
mące i podsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do innego do
garnka, wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w słupki, cebulę w pół
plasterki, seler w słupki i podlać rosołkiem, dodać ziele angielskie i
listek laurowy i dusić na małym ogniu od czasu do czasu przewracać mięso
na drugą stronę jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodać
śmietanę rozmieszaną z mąką, posypać papryką, majerankiem i pokrojoną
natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i dusić jeszcze
przez 5 minut.
Dusić od 60 do 90 minut.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-03-20 20:11:01

Temat: Re: Co z krolika
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Mar 2009 21:26:31 +0100, mariusz napisał(a):

> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz

Porcje królika namoczyć w mleku ok. 1 godziny. Osączyć dokładnie. Natrzeć
solą, białym pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem (czosnku odrobina, może być
granulowany). Otoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Umażyć na
rozgrzanym oleju na złoto. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, na
każdym kawałku położyć ok. 2 g masła, przykryć, wstawić do średnio gorącego
piekarnika na ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami i sałatą lub mizerią ze
smietaną, dobry także z buraczkami.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-03-21 07:26:38

Temat: Re: Co z krolika
Od: "mariusz" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje za przepisy.

Na poczatek bedzie duszony.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomidory a przecier
Hamburgery home made
Nieporęt
DZIWNA SRACZKA
Pieczenie jesiotra

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »