| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-03-18 20:26:31
Temat: Co z krolikaProsze o jakas podpowiedz.
Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-03-20 07:53:48
Temat: Re: Co z krolika
Użytkownik "mariusz" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gprle1$h7g$1@news.onet.pl...
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz
duszony w śmietanie - soczysty, najmniejsze straty wagowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-03-20 19:38:14
Temat: Re: Co z krolikamariusz pisze:
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz
>
>
Podaje przepis z moich zbiorów, sprawdzony, przepyszny, polecam :)
Autor (źródełko): http://www.erodzina.pl/viewtopic.php?p=139433#139433
Składniki:
królik
marchewka
pietruszka
seler
cebula
kostka rosołowa
śmietana gęsta -- dobra, nie kwaśna
mąka
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
papryka ostra
natka pietruszki -- lub zioła prowasalskie
sól
pieprz
smalec -- lub olej do pieczenia
Osolone porcje królika włożyć na dwanaście godzin do lodówki. Otoczyć w
mące i podsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do innego do
garnka, wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w słupki, cebulę w pół
plasterki, seler w słupki i podlać rosołkiem, dodać ziele angielskie i
listek laurowy i dusić na małym ogniu od czasu do czasu przewracać mięso
na drugą stronę jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodać
śmietanę rozmieszaną z mąką, posypać papryką, majerankiem i pokrojoną
natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i dusić jeszcze
przez 5 minut.
Dusić od 60 do 90 minut.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-03-20 20:11:01
Temat: Re: Co z krolikaDnia Wed, 18 Mar 2009 21:26:31 +0100, mariusz napisał(a):
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz
Porcje królika namoczyć w mleku ok. 1 godziny. Osączyć dokładnie. Natrzeć
solą, białym pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem (czosnku odrobina, może być
granulowany). Otoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Umażyć na
rozgrzanym oleju na złoto. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, na
każdym kawałku położyć ok. 2 g masła, przykryć, wstawić do średnio gorącego
piekarnika na ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami i sałatą lub mizerią ze
smietaną, dobry także z buraczkami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-03-21 07:26:38
Temat: Re: Co z krolikaDziekuje za przepisy.
Na poczatek bedzie duszony.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |