Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: mamqa <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z krolika
Date: Fri, 20 Mar 2009 20:38:14 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 40
Message-ID: <gq0rb4$mos$1@news.onet.pl>
References: <gprle1$h7g$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: p508cb8ed.dip.t-dialin.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1237577893 23324 80.140.184.237 (20 Mar 2009 19:38:13 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Mar 2009 19:38:13 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
In-Reply-To: <gprle1$h7g$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321258
Ukryj nagłówki
mariusz pisze:
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz
>
>
Podaje przepis z moich zbiorów, sprawdzony, przepyszny, polecam :)
Autor (źródełko): http://www.erodzina.pl/viewtopic.php?p=139433#139433
Składniki:
królik
marchewka
pietruszka
seler
cebula
kostka rosołowa
śmietana gęsta -- dobra, nie kwaśna
mąka
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
papryka ostra
natka pietruszki -- lub zioła prowasalskie
sól
pieprz
smalec -- lub olej do pieczenia
Osolone porcje królika włożyć na dwanaście godzin do lodówki. Otoczyć w
mące i podsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do innego do
garnka, wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w słupki, cebulę w pół
plasterki, seler w słupki i podlać rosołkiem, dodać ziele angielskie i
listek laurowy i dusić na małym ogniu od czasu do czasu przewracać mięso
na drugą stronę jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodać
śmietanę rozmieszaną z mąką, posypać papryką, majerankiem i pokrojoną
natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i dusić jeszcze
przez 5 minut.
Dusić od 60 do 90 minut.
|