Data: 2009-03-20 19:38:14
Temat: Re: Co z krolika
Od: mamqa <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mariusz pisze:
> Prosze o jakas podpowiedz.
> Akurat byla promocje i sie skusilem. Kupilem calego krolika. Wazy 1,3 kg.
> Co smacznego moznaby z niego przyrzadzic?
>
> Mariusz
>
>
Podaje przepis z moich zbiorów, sprawdzony, przepyszny, polecam :)
Autor (źródełko): http://www.erodzina.pl/viewtopic.php?p=139433#139433
Składniki:
królik
marchewka
pietruszka
seler
cebula
kostka rosołowa
śmietana gęsta -- dobra, nie kwaśna
mąka
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
papryka ostra
natka pietruszki -- lub zioła prowasalskie
sól
pieprz
smalec -- lub olej do pieczenia
Osolone porcje królika włożyć na dwanaście godzin do lodówki. Otoczyć w
mące i podsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do innego do
garnka, wrzucić marchew i pietruszkę pokrojone w słupki, cebulę w pół
plasterki, seler w słupki i podlać rosołkiem, dodać ziele angielskie i
listek laurowy i dusić na małym ogniu od czasu do czasu przewracać mięso
na drugą stronę jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodać
śmietanę rozmieszaną z mąką, posypać papryką, majerankiem i pokrojoną
natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i dusić jeszcze
przez 5 minut.
Dusić od 60 do 90 minut.
|