| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-26 11:24:15
Temat: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?Juz drugi raz robię szynkę domowym sposobem. Najpierw marynuję 2 tygodnie w
saletrze +zioła, a potem wędzę. W porównaniu do sklepowych wędlin wychodzi
rarytas. Ale przypominając sobie jak to dawniej szynka smakowała- to ta moja
wychodzi zbyt sucha. Dlaczego?
Moze ktoś ma jakiś przepis na "wilgotną szynkę" , bedę wdzieczna za podanie
przepisu. Może to kwestia marynaty? Jaka jest najlepsza?
W archiwum głownie jest mowa o szynkach pieczonych- a mnie nie o taką chodzi.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-26 11:28:44
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
A tak z ciekawości to w jaki sposób wędzisz szynke?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 11:41:47
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?Kup w sklepie to będziesz miała soczystą ;-]
A tak poważnie to zbyt wysokie stężenie soli i saletry w marynacie
wyciąga soki. Stężenie soli i saletry w marynacie nie może być większe
niż 30 promille, czyli 30g w litrze. chodzi o to by nie przekroczyło 37
promille, bo taka jest zawartość soli w tkankach zwierząt.
A soki przez błony komórkowe przenikają w stronę, gdzie jest wyższe
stęzenie soli mineralnych.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 14:39:19
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
tak a propos to gdzie można kupic saletre bo nie widzialem ani w Tesco ani w
Geantie
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-26 21:36:55
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
> Kup w sklepie to będziesz miała soczystą ;-]
>
> A tak poważnie to zbyt wysokie stężenie soli i saletry w marynacie
> wyciąga soki. Stężenie soli i saletry w marynacie nie może być większe
> niż 30 promille, czyli 30g w litrze. chodzi o to by nie przekroczyło 37
> promille, bo taka jest zawartość soli w tkankach zwierząt.
> A soki przez błony komórkowe przenikają w stronę, gdzie jest wyższe
> stęzenie soli mineralnych.
>
Jeżeli wolno zabrać głos to bym dodał,
że ważne jest aby temperatura przy wędzeniu nie była zbyt wysoka
i aby szynki po ugotowaniu nie wyjmować z wody do czasu aż zupełnie
wystygnie
pozdrawiam
Piotr Rejman
r...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 03:23:08
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?On 26 Feb 2004 12:24:15 +0100, "Kaja" <j...@w...pl> wrote:
>Juz drugi raz robię szynkę domowym sposobem. Najpierw marynuję 2 tygodnie w
>saletrze +zioła, a potem wędzę. W porównaniu do sklepowych wędlin wychodzi
>rarytas. Ale przypominając sobie jak to dawniej szynka smakowała- to ta moja
>wychodzi zbyt sucha. Dlaczego?
Moze za goraco wedzisz? Powies wyzej, tam gdzie jest ciut chlodniej -
powinna dojsc do koloru i aromatu nie tracac soczystosci. Druga sprawa
- moze bejc za mocny (za duzo soli i saletry - wyciaga wode z miesa i
w efekcie po wedzeniu wychodzi wior)? Poeksperymentuj z parametrami -
moze sie da cos zmienic.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-27 12:02:00
Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?>
> A tak z ciekawości to w jaki sposób wędzisz szynke?
No tak naprawde to nie ja wędzę, tylko wujek, który sobie wybudował na działce
taki piecyk, czy coś i to coś działa. To znaczy wędzi.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |