Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-26 11:24:15

Temat: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "Kaja" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Juz drugi raz robię szynkę domowym sposobem. Najpierw marynuję 2 tygodnie w
saletrze +zioła, a potem wędzę. W porównaniu do sklepowych wędlin wychodzi
rarytas. Ale przypominając sobie jak to dawniej szynka smakowała- to ta moja
wychodzi zbyt sucha. Dlaczego?
Moze ktoś ma jakiś przepis na "wilgotną szynkę" , bedę wdzieczna za podanie
przepisu. Może to kwestia marynaty? Jaka jest najlepsza?
W archiwum głownie jest mowa o szynkach pieczonych- a mnie nie o taką chodzi.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-26 11:28:44

Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "Gocha" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


A tak z ciekawości to w jaki sposób wędzisz szynke?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 11:41:47

Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Kup w sklepie to będziesz miała soczystą ;-]

A tak poważnie to zbyt wysokie stężenie soli i saletry w marynacie
wyciąga soki. Stężenie soli i saletry w marynacie nie może być większe
niż 30 promille, czyli 30g w litrze. chodzi o to by nie przekroczyło 37
promille, bo taka jest zawartość soli w tkankach zwierząt.
A soki przez błony komórkowe przenikają w stronę, gdzie jest wyższe
stęzenie soli mineralnych.


--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 14:39:19

Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "mściciel" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora



tak a propos to gdzie można kupic saletre bo nie widzialem ani w Tesco ani w
Geantie

Michal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-26 21:36:55

Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "Reju" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Kup w sklepie to będziesz miała soczystą ;-]
>
> A tak poważnie to zbyt wysokie stężenie soli i saletry w marynacie
> wyciąga soki. Stężenie soli i saletry w marynacie nie może być większe
> niż 30 promille, czyli 30g w litrze. chodzi o to by nie przekroczyło 37
> promille, bo taka jest zawartość soli w tkankach zwierząt.
> A soki przez błony komórkowe przenikają w stronę, gdzie jest wyższe
> stęzenie soli mineralnych.
>

Jeżeli wolno zabrać głos to bym dodał,

że ważne jest aby temperatura przy wędzeniu nie była zbyt wysoka
i aby szynki po ugotowaniu nie wyjmować z wody do czasu aż zupełnie
wystygnie

pozdrawiam
Piotr Rejman
r...@p...onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 03:23:08

Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On 26 Feb 2004 12:24:15 +0100, "Kaja" <j...@w...pl> wrote:

>Juz drugi raz robię szynkę domowym sposobem. Najpierw marynuję 2 tygodnie w
>saletrze +zioła, a potem wędzę. W porównaniu do sklepowych wędlin wychodzi
>rarytas. Ale przypominając sobie jak to dawniej szynka smakowała- to ta moja
>wychodzi zbyt sucha. Dlaczego?

Moze za goraco wedzisz? Powies wyzej, tam gdzie jest ciut chlodniej -
powinna dojsc do koloru i aromatu nie tracac soczystosci. Druga sprawa
- moze bejc za mocny (za duzo soli i saletry - wyciaga wode z miesa i
w efekcie po wedzeniu wychodzi wior)? Poeksperymentuj z parametrami -
moze sie da cos zmienic.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-27 12:02:00

Temat: Re: Szynka wędzona-jak zrobić soczystą?
Od: "Kaja" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> A tak z ciekawości to  w jaki sposób wędzisz szynke?

No tak naprawde to nie ja wędzę, tylko wujek, który sobie wybudował na działce
taki piecyk, czy coś i to coś działa. To znaczy wędzi.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przyprawy z Grecji
Re: makaron z kiełbasą
Danie z łososia - pomocy
Dwa pytania
geneza tataru?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »