« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-10-25 11:26:31
Temat: Tempura.Japońska panierka do ryb.
Ktoś stosuje? Warto?
--
XL
"Z drzew spadają czasem gałęzie. Ba, zdarza się, że trafią kogoś w głowę i
kaput. Czy z tego wynika, że mogę siedzieć z piłą na drzewie i czatować na
jakiegoś skurwysyna? Wytłumacz mi, przekonaj. Chętnie tak zrobię, znam paru
skurwysynów."
Anonim - przeciw zrównywaniu uśmiercania nadmiarowych zarodków w metodzie
in vitro z naturalnymi poronieniami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-10-25 11:37:35
Temat: Re: Tempura.W dniu 2011-10-25 13:26, Ikselka pisze:
> Japońska panierka do ryb.
> Ktoś stosuje? Warto?
>
Tempura, o ile jest dobrze zrobiona, (czyli nie przetłuszczona), to jest
fantastyczna nie tylko do ryb, ale też do warzyw na przykład. Nie wiem
jednak, czy da się ją dobrze zrobić w warunkach domowych. Ktoś tu kiedyś
podawał (chyba Aicha) jako metodę zastępczą panierowanie w ubitym białku
bodajże, ale osobiście nigdy nie próbowałam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-10-25 12:15:47
Temat: Re: Tempura.W dniu 2011-10-25 13:37, medea pisze:
> Tempura, o ile jest dobrze zrobiona, (czyli nie przetłuszczona), to jest
fantastyczna nie tylko do
> ryb, ale też do warzyw na przykład. Nie wiem jednak, czy da się ją dobrze zrobić w
warunkach
> domowych. Ktoś tu kiedyś podawał (chyba Aicha) jako metodę zastępczą panierowanie w
ubitym białku
> bodajże, ale osobiście nigdy nie próbowałam.
Nie wiem czy to będzie to samo - choć efekt końcowy jest identyczny, swojego czasu
robiłem panierkę
na bazie ciasta naleśnikowego, tylko że dodatkowo dodałem odrobinę sody oczyszczonej,
a jajka
wcześniej rozdzieliłem - białko ubiłem a żółtko przed dodaniem rozbełtałem z mlekiem.
No i olej nie powinien być zbyt gorący, bo inaczej panierka w mgnieniu oka puchnie i
nasiąka tłuszczem.
--
Sigmeo Sp. z o.o. - Agencja interaktywna
www.sigmeo.pl / k...@s...pl
NIP 622-276-68-17 REGON 301772480 KRS 0000389386
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-10-25 13:12:42
Temat: Re: Tempura.Dnia Tue, 25 Oct 2011 13:37:35 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-10-25 13:26, Ikselka pisze:
>> Japońska panierka do ryb.
>> Ktoś stosuje? Warto?
>>
>
> Tempura, o ile jest dobrze zrobiona, (czyli nie przetłuszczona), to jest
> fantastyczna nie tylko do ryb, ale też do warzyw na przykład. Nie wiem
> jednak, czy da się ją dobrze zrobić w warunkach domowych. Ktoś tu kiedyś
> podawał (chyba Aicha) jako metodę zastępczą panierowanie w ubitym białku
> bodajże, ale osobiście nigdy nie próbowałam.
>
> Ewa
Pytałam, ponieważ w Allegro ktoś ją sprzedaje i mam ochote kupić. Człowiek
raczej godny zaufania, już u niego kupowałam przyprawy i dodatki.
Nawiasem mówiąc - ma też dosyc tanio orzeszki piniowe, własnie się
połakomiłam :-)
--
XL
"Z drzew spadają czasem gałęzie. Ba, zdarza się, że trafią kogoś w głowę i
kaput. Czy z tego wynika, że mogę siedzieć z piłą na drzewie i czatować na
jakiegoś skurwysyna? Wytłumacz mi, przekonaj. Chętnie tak zrobię, znam paru
skurwysynów."
Anonim - przeciw zrównywaniu uśmiercania nadmiarowych zarodków w metodzie
in vitro z naturalnymi poronieniami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-10-25 13:19:26
Temat: Re: Tempura.Mąką, jajko, woda, curry.
Gęstość ciasta mniej więcej jak na naleśniki.
Kluczem sukcesu jest właściwa temperatura oleju.
Test temperatury to duża kropla ciasta. Jak natychmiast wypływa i ma złoty kolor jest
ok, jak trzeba czekać na wypłynięcie za zimny, jak wypływa ciemny za gorący.
W domu używam do kurczaka i warzyw.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-10-25 13:26:19
Temat: Re: Tempura.Dnia Tue, 25 Oct 2011 06:19:26 -0700 (PDT), z...@g...com napisał(a):
> Mąką, jajko, woda, curry.
To nie jest tempura. Nie pytałam o standardowe znane panierki domowe. Wiem,
jak i w czym panierować, chodzi mi o TEMPURĘ.
--
XL
"Z drzew spadają czasem gałęzie. Ba, zdarza się, że trafią kogoś w głowę i
kaput. Czy z tego wynika, że mogę siedzieć z piłą na drzewie i czatować na
jakiegoś skurwysyna? Wytłumacz mi, przekonaj. Chętnie tak zrobię, znam paru
skurwysynów."
Anonim - przeciw zrównywaniu uśmiercania nadmiarowych zarodków w metodzie
in vitro z naturalnymi poronieniami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-10-25 13:31:37
Temat: Re: Tempura.Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Tue, 25 Oct 2011 06:19:26 -0700 (PDT), z...@g...com napisał(a):
>
>> Mąką, jajko, woda, curry.
>
> To nie jest tempura. Nie pytałam o standardowe znane panierki domowe.
> Wiem, jak i w czym panierować, chodzi mi o TEMPURĘ.
To co to jest _ta_ TEMPURA?
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-10-25 13:33:36
Temat: Re: Tempura.Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Japońska panierka do ryb.
> Ktoś stosuje? Warto?
Do ryb stosuję panierkę polską.
Tempury nie robiłam sama, wolę, jak mi ktoś zrobi i pod nos podstawi.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-10-25 14:06:34
Temat: Re: Tempura.Może i nie jest, ale jeśli japonka taką robi to jednak taki jest przepis.
Oryginalnie trochę się bardziej cacka z proporcjami różnych mąk (i tak ponad połowa
to mąka pszenna) i odlicza z sekundnikiem czas dojrzewania ciasta (90 minut) ale ja i
rodzina różnicy na korzyść nie widzimy (aczkolwiek co ciasto robię z wyprzedzeniem,
ale czy to będzie 90 minut czy godzina albo 4 to mi lata).
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-10-25 14:17:30
Temat: Re: Tempura.Am 25.10.2011 13:26, schrieb Ikselka:
> Japońska panierka do ryb.
> Ktoś stosuje? Warto?
>
Tempura to rodzaj potrawy. Panierka jest tylko z mąki i wody z
rozbełtanym jajkiem (bardzo rzadka) z dodatkiem sody. Pic polega na tym,
że woda musi być bardzo zimna (dodać kostki lodu), a tłuszcz do smażenia
bardzo gorący. Nic specjalnego w tej panierce nie ma, więc bym nie
kupował jakieś dziwnej gotowizny. Można dodać jeszcze jakieś przyprawy
jak się chce, ale nie trzeba. Resztę załatwiają dipy.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |